Megszületett Pollack Mihály német származású magyar építész, a Nemzeti Múzeum építője. (249 éve)

Megszületett Pollack Mihály német származású magyar építész, a Nemzeti Múzeum építője. (249 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Neve más írásmóddal: Pollák. Pollack Mihály első műve a Deák téri…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Pollack Mihály német származású magyar építész, a Nemzeti Múzeum építője. (249 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Neve más írásmóddal: Pollák. Pollack Mihály első műve a Deák téri evangélikus templom, amelynek építését a közben elhunyt Krausz János építőmestertől vette át. 1808-ban készült el a dór architektúrájú csamoktemplom, amely mai arculatát 1856-ban kapta, Hild József tervei alapján. Pollack részt vett a pécsi székesegyház helyreállításában, majd a pesti Német Színház már megkezdett építését vezette. A székesfehérvári megyeháza, melynek előzetes terveit ugyancsak ő dolgozta át, a hazai klasszicista megyeházak sorának elindítója, egy új városmag kezdete lett. A középületek mellett számos pesti polgárházat és palotát is tervezett: a Horváth -, illetve Pálffy – házat , a hatalmas Wurm-házat, az Almássy -, később Zichy – palotát és a tisztán klasszicista jellegű volt Festetich – palotát. Az ő műve volt a finom, oszlopos homlokzatú régi Vigadó, amely Pest 1849-es ágyúzása következtében pusztult el. Nevéhez fűződött a Nemzeti Múzeum épületének létrehozása is, amelynek külső és belső architektúrája a klasszicizmus egyik legszebb, Európa – szerte elismert alkotása. Az 1808-ban alakult Szépészeti Bizottság vezető építészeként feladata volt nemcsak saját művei, hanem az egységes elvek szerint épülő Pest sok száz építkezésének jóváhagyása, ellenőrzése is.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Pollack Mihály német származású magyar építész, a Nemzeti Múzeum építője. (249 éve)

Vélemény, hozzászólás?