Megszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő (A Vörös Pimpernel). (157 éve)

Megszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő (A Vörös Pimpernel). (157 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Tarnaörsön született. Leghíresebb műve, a “The Scarlet Pimpernel” (A Vörös Pimpernel)…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő (A Vörös Pimpernel). (157 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Tarnaörsön született.
Leghíresebb műve, a “The Scarlet Pimpernel” (A Vörös Pimpernel) a XX. század egyik legnépszerűbb alkotása volt.
“Emmuska” Orczy Félix báró, az ismert zeneszerző, karmester és Wass Emma grófnő egyetlen leánya volt. Édesapja olyan zeneszerzők barátja volt, mint Wagner, Liszt és Gounod. 15 éves korában szüleivel Budapestről Brüsszelbe, majd Londonba költözött, ahol megtanult angolul. Tanulmányait Brüsszelben és Párizsban végezte, majd Londonban a “Heatherby School of Art”-ban festeni tanult, képeiből a Royal Academy is kiállított. 1894-ben férjhez ment Montague Barstow-hoz, akivel a “Heatherby School of Art”-ban ismerkedett meg. Együtt kezdtek könyveket írni és magazinokat illusztrálni, valamint magyar népmeséket fordítani és kiadni. A “The Old Man in the Corner” (1900) című detektívtörténet-gyűjtemény volt az első népszerű munkája. 1905-ben a “The Scarlet Pimpernel” című regényével szerezte meg hírnevét, amelyet 14 nyelvre fordítottak le, és amelyet férjével a színpad számára is átírt. Tárgyát a francia forradalomból vette, mind a regény, mind a színmű ma is nagy népszerűségnek örvend Angliában. Egyéb színműve például: “The Legion of Honour” (“A becsület légiója”, 1918), magyarul is megjelent regényei és elbeszélései: “Régi tündérmesék” (1898), “Lady Molly kalandjai” (1918), “Ferenc József gyertyatartói” (1926), “Pimpernel Erdélyben” (1927), “Az okos Pimpernel” (1930), “Sir Percy visszaüt” (1930).

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő (A Vörös Pimpernel). (157 éve)

Vélemény, hozzászólás?