A színpadon meghalt Molière író, színész, a klasszikus francia színjátszás megteremtője (Tartuffe, A fösvény). (349 éve)

A színpadon meghalt Molière író, színész, a klasszikus francia színjátszás megteremtője (Tartuffe, A fösvény). (349 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Párizsban a „Képzelt beteg” egyik előadása közben holtan esett össze. Eredeti…

A teljes cikk itt olvasható:
A színpadon meghalt Molière író, színész, a klasszikus francia színjátszás megteremtője (Tartuffe, A fösvény). (349 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Párizsban a „Képzelt beteg” egyik előadása közben holtan esett össze.

Eredeti nevén: Jean-Baptiste Poquelin
Hosszú vidéki vándorlása után társulatával 1658-tól játszott Párizsban, ahol XIV. Lajos francia király – az udvar nemtetszése ellenére – pártfogásába vette. Molière vígjátékaiban („A mizantróp”, „A fösvény”, „Tartuffe”, „Képzelt beteg”) kortársai vétségeit és gyengeségeit figurázta ki, nevetségessé tette az identitását kereső polgárság viselkedését: a törtető magatartást, a képmutatást, a zsugoriságot és a megtévesztést, valamint a fölényeskedő nemességét is. Korai művei a commedia dell’arte hagyományain alapulnak, kései műveire inkább a melankólia jellemző.

Tovább az eredeti cikkre: A színpadon meghalt Molière író, színész, a klasszikus francia színjátszás megteremtője (Tartuffe, A fösvény). (349 éve)