Megszületett Martha Graham amerikai modern táncos, koreográfus, aki közel 70 évig foglalkozot tánccal. (128 éve)

Megszületett Martha Graham amerikai modern táncos, koreográfus, aki közel 70 évig foglalkozot tánccal. (128 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Elvetette a balettot, önállóműfajjá fejlesztette a modern táncot. Apró rángásokkal megszakított,…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Martha Graham amerikai modern táncos, koreográfus, aki közel 70 évig foglalkozot tánccal. (128 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Elvetette a balettot, önállóműfajjá fejlesztette a modern táncot. Apró rángásokkal megszakított, hirtelen indulatokkal tűzdelt stílusától sokan idegenkedtek. Saját technikáját úgy hívta, a feszítés és lazítás művészete. Gyakran mezítláb dolgozott, kilégzéssel mozgatta a test középpontját, a gravitációt engedte hatni a súlyáthelyezésekben. 1926-ban megalapította a „Martha Graham Dance Comapany”-t, 1936-ban készült el a „Chronicle” (Krónika), egyik legmeghatározóbb munkája, mely a modern tánctörténet kezdetét jelenti. Drámai módon mutatta be a depressziót és elszigetelődést, ami a világválságtól és polgárháborúktól sújtott időszakban a közhangulat meghatározó hangulata volt. Több mint 150 művet koreografált. 1970 Londonban iskolát nyitott, 76 évesen még fellépett, 91 évet élt.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Martha Graham amerikai modern táncos, koreográfus, aki közel 70 évig foglalkozot tánccal. (128 éve)

Vélemény, hozzászólás?