Megszületett Kresz Géza orvos, a budapesti Önkéntes Mentő Egye­sület, a mai mentőszolgálat elődjének meg­ala­pítója. (176 éve)

Megszületett Kresz Géza orvos, a budapesti Önkéntes Mentő Egye­sület, a mai mentőszolgálat elődjének meg­ala­pítója. (176 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Az 1887. március 27-én alapított egyesület az év május 10-én, a…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Kresz Géza orvos, a budapesti Önkéntes Mentő Egye­sület, a mai mentőszolgálat elődjének meg­ala­pítója. (176 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Az 1887. március 27-én alapított egyesület az év május 10-én, a még épülő Szent István Bazilika tövében, a Lipót bazár tér 47.szám alatti épület szűk kis helyiségében kezdte meg működését. Személyzete kezdetben egy orvosból, egy őrsvezetőből és hét mentőből állt. Az első napon lépett szolgálatba a bécsi mentőktől ajándékba kapott első, lóvontatású, hordággyal felszerelt, zárt mentőkocsi, mely az akkori idő szerint korszerűnek volt mondható. A jármű nyitott bakján a kocsis és még egy személy, a belsejében pedig az orvos és a segédje foglaltak helyet. A mentőkocsi az egyébként engedélyezettnél nagyobb sebességgel haladhatott, de csengetéssel kellett jeleznie jöttét, hogy a közlekedés más résztvevői neki szabad utat engedhessenek.Az egyesület, működése első napján két hívást kapott. Az emberek azonban hamar megismerték a hasznos feladatot ellátó intézményt, és rövidesen már napi 25 hívásnak kellett eleget tennie a fővárosban.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Kresz Géza orvos, a budapesti Önkéntes Mentő Egye­sület, a mai mentőszolgálat elődjének meg­ala­pítója. (176 éve)

Vélemény, hozzászólás?