Megszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király. (277 éve)

Megszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király. (277 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Schönbrunnban született. Bátyja, II. József halála után vette át a hatalmas…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király. (277 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Schönbrunnban született.
Bátyja, II. József halála után vette át a hatalmas birodalom kormányzását.

Mária Terézia királynő és (Lotharingiai) I. Ferenc német-rómi császár gyermekeként felvilágosodott szellemű nevelést kapott, különösen a természettudományok és a technika iránt érdeklődött. 1765-ben, apja halála után Toscana nagyhercege lett, ahol 25 éves uralkodása alatt az elmaradott államot az európai felvilágosodás mintaországává alakította át megfontolt reformpolitikájával. Bátyjával, II. Józseffel és egész bürokratikus, centralista abszolutizmusával szemben a hivatalnoki apparátus helyett a rendi önkormányzat modernizálását, a cenzúra eltörlését, teljes vallási türelmet és a jobbágyok felszabadítását javasolta. Ellenezte az egyes országok hagyományait semmibe vevő magyarországi politikáját is. II. József halála után, 1790. március 14-én át kellett vennie a birodalom kormányzását, november 15-én magyar királlyá koronáztatta magát. II. József politikája az osztrák, a cseh és a magyar rendek ellenállásához vezetett, háború folyt a törökök ellen, Poroszország Németalföld elszakadási törekvéseit támogatta, valamint háborúval fenyegetett a porosz és lengyel helyzet is. II. Lipót a reichenbachi egyezményben rendezte a vitás kérdéseket Poroszországgal, összeomlott a németalföldi felkelés. A törökökkel először fegyverszünetet, majd 1791-ben békét kötött. Magyarországon eltörölte II. József intézkedéseit. II. Frigyes Vilmos porosz királlyal összefogást tervezett a forradalmi Franciaország ellen, azonban hirtelen megbetegedett, valószínűleg tüdőgyulladást és mellhártyagyulladást kapott. 1792. március 2-án, két nap betegeskedés után halt meg, a bécsi kapucínusok kriptájában temették el.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király. (277 éve)

Vélemény, hozzászólás?