Megszületett Vencel magyar király (III. Vencel néven cseh és lengyel király) (733 éve)

Megszületett Vencel magyar király (III. Vencel néven cseh és lengyel király) (733 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Károly Róberttel szemben lépett fel trónkövetelőként, majd Ottó bajor herceg javára…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Vencel magyar király (III. Vencel néven cseh és lengyel király) (733 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Károly Róberttel szemben lépett fel trónkövetelőként, majd Ottó bajor herceg javára mondott le a magyar trónról.

IV. Béla magyar király ükunokája volt, II. Vencel cseh király és Habsburg Jutta hercegnő fia. 1301-ben, III. András halála után a magyar főurak többsége II. Vencelt akarta a magyar trónra ültetni, aki maga helyett 12 éves fiát javasolta. 1301. augusztus 27-én Hontpázmány nb. János kalocsai érsek koronázta királlyá Székesfehérvárott. A magyarosabb hangzású Lászlóra változtatták a nevét, és az oklevelekben is ezen a néven szerepel. 1302-ben a magyar főurak és a főpapság nagy része őt támogatta Károly Róberttel szemben. Vencel hívei megakadályozták, hogy Budát, a gyermekkirály székhelyét elfoglalja Károly Róbert serege. VIII. Bonifác pápa 1303-ban Vencel és Károly Róbert – a két trónkövetelő – küzdelmében Károly Róbert javára döntött, és Vencelt eltiltotta a királyi cím viselésétől. Apja 1304. júniusában hazavitte Csehországba, Magyarországot pedig Kőszegi Ivánra, a kinevezett kormányzóra bízta. 1305. június 21-én meghalt II. Vencel, és fia Csehország királya lett. 1305. szeptemberében lemondott a magyar trónról Ottó bajor herceg javára. 1306. augusztus 4-én Konrad Potenstein megölte.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Vencel magyar király (III. Vencel néven cseh és lengyel király) (733 éve)

Vélemény, hozzászólás?