Kategóriák
Igazán jeles napok

Megszületett Hans Arp német és francia nyelven alkotó német költő, festő, szobrász. (133 éve)

Megszületett Hans Arp német és francia nyelven alkotó német költő, festő, szobrász. (133 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Arp a nonfiguratív szobrászat egyik legjelentősebb mestere volt.1916-ban Zürichben részt vett…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Hans Arp német és francia nyelven alkotó német költő, festő, szobrász. (133 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Arp a nonfiguratív szobrászat egyik legjelentősebb mestere volt.1916-ban Zürichben részt vett a dadaista mozgalom alapításában, de 1925-től a szürrealistákhoz csatlakozott. 1922-től Párizs vezető művészei közé tartozott. 1926-ban Meudonban telepedett le, s ettől kezdve a szürrealizmust és az absztrakciót elegyítette művein. 1916-től festett domborműveinek és szobrainak, úgynevezett objektjeinek nonfiguratív alakzatai elvont gondolatokat kifejező, ugyanakkor erőteljes, érzéki, organikus formák. Az I. világháború élménye váltotta ki igen eredeti költészetét, amelynek szélsőséges nyelvbontásával a kor értelmetlenségét igyekezett kifejezni. Magyarul csak antológiákban jelentek meg versei.

Meghalt 1966.06.07

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Hans Arp német és francia nyelven alkotó német költő, festő, szobrász. (133 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?