Megszületett gróf Teleki Sámuel, világutazó, az egyik legnagyobb magyar Afrika-kutató. (178 éve)

Megszületett gróf Teleki Sámuel, világutazó, az egyik legnagyobb magyar Afrika-kutató. (178 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Gróf  Teleki Sámuel a göttingeni és a berlini egyetemen folytatott gazdasági…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett gróf Teleki Sámuel, világutazó, az egyik legnagyobb magyar Afrika-kutató. (178 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Gróf  Teleki Sámuel a göttingeni és a berlini egyetemen folytatott gazdasági tanulmányokat, de már akkor is érdekelte a földrajz, a csillagászat és a geológia. 1881-ben, országgyűlési képviselőként ismerkedett meg Rudolf trónörökössel, és a közös vadászatok során kezdett kibontakozni egy afrikai expedíció terve. Egzotikus vadászat és a Kilimandzsáró megmászása volt a cél, de végül a szinte teljesen ismeretlen Kelet-Afrika feltérképezése is szóba jött. Teleki 18 A fehér ember nem járta vidékekre Teleki 1886 őszén indult el. A következő évben a Kilimandzsárót és a Kenya-hegyet is megmászta, majd eljutott a Baringo-tóig. Onnan továbbhaladva két újabb tavat fedezett fel következő tavasszal, melyeket Rudolf- és Stefánia tavaknak nevezett el. Útitársa, Höhnel Lajos pedig a Teleki-vulkán nevet adta a Rudolf-tó közelében lévő tűzhányónak. Teleki 889-ben tért vissza Magyarországra, kutatómunkájával jelentősen gyarapítva az emberiség Afrikára vonatkozó konkrét ismereteit. Teleki 1894-ben az MTA tagja lett, és 71 éves korában, 1916-ban halt meg.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett gróf Teleki Sámuel, világutazó, az egyik legnagyobb magyar Afrika-kutató. (178 éve)

Vélemény, hozzászólás?