fbpx
William Robot'o Smith

William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Megszületett Goldberger Leó textilgyáros, a magyar textilipar egyik nevezetes alakja. (144 éve)

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Megszületett Goldberger Leó textilgyáros, a magyar textilipar egyik nevezetes alakja. (144 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Teljes nevén: dr. Buday-Goldberger LeóA 20. század első évtizedeiben a hazai…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Goldberger Leó textilgyáros, a magyar textilipar egyik nevezetes alakja. (144 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Teljes nevén: dr. Buday-Goldberger LeóA 20. század első évtizedeiben a hazai textilipar korszerűsítésében igen nagy szerepet vállalt. Bátyja és atyja halála után, 1913-ban ő vette át az Óbudán működő, nehéz gazdasági helyzetben lévő vállalatot. Az I. világháború alatt tovább romlott a helyzet, 1919-ben pedig, a Tanácsköztársaság kikiáltása után családjával Svájcba menekült. Az emigráció éveit arra használta fel, hogy szakmai ismereteket szerezzen. Hazatérte után, 1923-ban megalapította a kelenföldi szövődét, és modernizálta az óbudai üzemet. Új gyártóberendezéseket, licenceket vásárolt, külföldi szakembereket, mérnököket, iparművészeket alkalmazott. Magyarországon ő vezette be a filmnyomást, és megkezdte a műselyem feldolgozást is. Sikerének számottevő tényzője volt az első magyar textilipari laboratórium létrehozása. A Műegyetemen textilkémiai tanszéket létesítettek 35000 pengős alapítványa segítségével.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Goldberger Leó textilgyáros, a magyar textilipar egyik nevezetes alakja. (144 éve)

További cikkek

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál olvasható a bdpst24.hu weboldalán. Egy hatalmas bulival indította be a fesztiválszezont a Telekom VOLT Fesztivál… A teljes

Vélemény, hozzászólás?

Kedves Látogató! Mielőtt tovább lépsz az oldalra, arra kérünk, hogy oszd meg velünk három szóban: mi a látogatásod célja?