Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve)

Amikor azt hiszed, hogy tényleg már mindent láttál, egyszer csak: Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve) »» Le Roncoléban született.
Születésikori neve: Joseph Fortunin François Verdi.

Az opera műfaját zenedrámává fejlesztette az áriák, duettek és a kardalok összekapcsolódásával. Szakítva a hagyományokkal, a zenekart alárendelte a kifejező, átélt éneklésnek, amely a szereplők jellemét és érzéseit tükrözi. 1842-ben mutatták be első nagy sikerét, a “Nabuccó”-t. 1844-ben az “Ernani”, 1847-ben a “Macbeth” került bemutatásra. Az 1851-ben írt “Rigoletto” és az 1859-es “Álarcosbál” című operáinak szövegét az osztrák cenzúra miatt meg kellett változtatnia. Korai műveit az Olaszország egységesítéséért és a szabadságért vívott harc támogatásaként értelmezte a közönség. 1867-ben mutatták be a “Don Carlos”, 1871-ben az “Aida” című operáját. A William Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az “Othelló” című operát (1886) és a “Falstaff” című vígoperát (1992) tekintik a legkiemelkedőbb műveinek.

A teljes cikket itt olvashatod el: #Ezenanapon / Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve)

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for mucsim needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 2, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page