Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve)

Amikor azt hiszed, hogy tényleg már mindent láttál, egyszer csak: Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve) »» Le Roncoléban született.
Születésikori neve: Joseph Fortunin François Verdi.

Az opera műfaját zenedrámává fejlesztette az áriák, duettek és a kardalok összekapcsolódásával. Szakítva a hagyományokkal, a zenekart alárendelte a kifejező, átélt éneklésnek, amely a szereplők jellemét és érzéseit tükrözi. 1842-ben mutatták be első nagy sikerét, a “Nabuccó”-t. 1844-ben az “Ernani”, 1847-ben a “Macbeth” került bemutatásra. Az 1851-ben írt “Rigoletto” és az 1859-es “Álarcosbál” című operáinak szövegét az osztrák cenzúra miatt meg kellett változtatnia. Korai műveit az Olaszország egységesítéséért és a szabadságért vívott harc támogatásaként értelmezte a közönség. 1867-ben mutatták be a “Don Carlos”, 1871-ben az “Aida” című operáját. A William Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az “Othelló” című operát (1886) és a “Falstaff” című vígoperát (1992) tekintik a legkiemelkedőbb műveinek.

A teljes cikket itt olvashatod el: #Ezenanapon / Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (206 éve)

Vélemény, hozzászólás?