Kategóriák
Igazán jeles napok

Megszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta. (233 éve)

Megszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta. (233 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Gruber egy szegény vászontakács ötödik gyermekeként a szövőgép mellett dolgozott és…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta. (233 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Gruber egy szegény vászontakács ötödik gyermekeként a szövőgép mellett dolgozott és titokban tanult zenélni. Felnőttként 21 éven át tanított Arnsdorfban, ez az iskola Ausztria legrégebbi iskolaépülete, melyben ma is tanítás folyik. 1818-ban az oberndorfi Szt. Miklós plébánia segédkáplánja, Joseph Mohr megkérte Grubert, hogy szerezzen zenét két szóló hangra és kórusra – s mivel templomában az orgona elromlott – gitárkíséretre dallamot a szövegre, amelyet két éve vetett papírra. Az oberndorfi Szent Miklós-templomban a tenor szólamot a gitárkíséretet is biztosító Mohr, a basszust Gruber énekelte a közönségnek, többségükben a Salzach folyó hajósainak és családtagjaiknak. A híveket eleinte meglepte az újítás, hogy gitárkísérettel adják elő az éneket, de végül megkedvelték a dallamot. A dal első előadása után feledésbe merült, majd 1833 után kezdett elterjedni. Szövegét 300 nyelvre és dialektusra fordították le, és ma már kétmilliárd ember énekli karácsonykor.
Halleinban, Franz Xaver Gruber egykori lakóházában megtekinthető a dal eredeti partitúrájának kézirata és a gitár is, melyen először adták elő. Gruber sírja a halleini városi templom kertjében található, ahova minden év karácsonyán sokan zarándokolnak el, hogy megköszönjék és gitárkísérettel újra előadják a dalt.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta. (233 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?