Megszületett Ferdinand Marie Vicomte de Lesseps francia mérnök, diplomata, a Szuezi- és a Panama-csatorna építésének vezetője. (214 éve)

Don Juan még mindig kopaszodik, Robyn More pedig a fénykép és a joker filmek kritikáját kritizálja, miközben androidra 10 újdonság érkezett ma is, de ez cseppet sem izgatja Csajághy Laurát. Mindeközben Kamen Anev a jófogáson kutatja, hogy lehet-e ott vásárolni pár kiló kvantumfölényt, a milliomos Dancsó Péter pedig rájött, hogy az esőerdő valójában nem is termel oxigént. Kell még mára ennél több? Lássuk csak, akkor itt van egy még frissebb: Megszületett Ferdinand Marie Vicomte de Lesseps francia mérnök, diplomata, a Szuezi- és a Panama-csatorna építésének vezetője. (214 éve) »» Versailles-ban született. Ferdinand Marie Vicomte de Lesseps francia mérnök, aki egyiptomi alkonzul volt, először a Szuezi-csatorna építésénél tűnt fel. Mohamed Szaid pasa egyiptomi alkirálytól 1854.11.30-án előzetes, 99 évre szóló koncessziót kapott a Szuezi-csatorna megépítésére. Nagy-Britannia és a Török Birodalom tiltakozása ellenére – akik a közel-keleti francia hegemóniától tartottak – a csatorna megépítéséhez, francia pénzügyi támogatással megalapította a “Compaigne universelle du Canal de Suez”-t. 1869.11.17-én – 10 évig tartó építőmunka után – Eugénia francia császárné ünnepélyesen megnyitotta a Szuezi-csatornát, amely közvetlen összeköttetést teremtett a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között. Lesseps volt a Panama-csatorna tervének kezdeményezője és a kivitelezés vezetője is, azonban a csatornaépítő társaság 1889-ben a rossz gazdálkodás miatt csődbe ment, így a kisrészvényesek szinte egész vagyonukat elvesztették. A Panama-csatorna körüli botrány válságba sodorta Franciaországot. Számos képviselőt azzal vádoltak, hogy kölcsönt vettek fel az elfogadott részvényekre, amikor a pénzügyi helyzet már nyilvánvaló volt. A Panama-botrány kirobbanása után, 1893-ban lemondott a kormány, Lessepset 5 évi börtönre ítélték, de végül az ítéletet hatálytalanították.

Tovább is van, itt találod a teljes cikket: #Ezenanapon / Megszületett Ferdinand Marie Vicomte de Lesseps francia mérnök, diplomata, a Szuezi- és a Panama-csatorna építésének vezetője. (214 éve)