Megszületett Csekonics József, tábornok, a magyar lótenyésztés megalapozója. (265 éve)

Megszületett Csekonics József, tábornok, a magyar lótenyésztés megalapozója. (265 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Gróf Hunyadi József ürményi ménesében ismerte meg a lótenyésztést. Ismeretei és…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Csekonics József, tábornok, a magyar lótenyésztés megalapozója. (265 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Gróf Hunyadi József ürményi ménesében ismerte meg a lótenyésztést. Ismeretei és gyakorlati tapasztalatai alapján javaslatot terjesztett elő II. József császárnak a magyarországi lótenyésztés felvirágoztatásához.
Csekonics javaslatait az Udvari Hadi Tanács jóváhagyta és a császár 1784. december 20-i rendeletében megalapította a Mezőhegyesi Királyi Ménest. Csekonics József elsõ számú feladatának a hazai lóállomány javítását, nemesítését tűzte ki céljául, a hadseregben már bevált csontos, erõs kancákat telepítette Mezőhegyesre, és azonosítási számmal látta el őket, így minden ló eredete ismert volt. Alapelve volt, hogy „az anyakanca legyen a ménes modellje”.  Hamarosan szűknek bizonyult Mezőhegyes ménesterülete, ezért Bábolnapusztán indított további tenyésztést. Bábolna önálló ménesként 1806-tól működik.  Csekonics tenyésztési tapasztalatait könyv formájában 1817-ben adta ki. 21 éves munkássága alatt tábornokká és Magyarország Inszurrektiós-dandártábornokává léptették elő.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Csekonics József, tábornok, a magyar lótenyésztés megalapozója. (265 éve)

Vélemény, hozzászólás?