fbpx
William Robot'o Smith

William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Megszületett Claudio Giovanni Antonio Monteverdi, olasz zeneszerző, az első opera szerzője. (455 éve)

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Megszületett Claudio Giovanni Antonio Monteverdi, olasz zeneszerző, az első opera szerzője. (455 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Az 1607-ben bemutatott “Orfeusz” című szerzeményét az első operaként tartják számon.…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Claudio Giovanni Antonio Monteverdi, olasz zeneszerző, az első opera szerzője. (455 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Az 1607-ben bemutatott “Orfeusz” című szerzeményét az első operaként tartják számon.

Monteverdi már 16 évesen komponálni kezdett, madrigálokat írt. 1590-től a mantuai herceg udvarában énekelt és hegedült, majd karnagyként alkalmazták. 1613-ban Velencébe ment, ahol kántori állást kapott a San Marco-katedrálisban, 1623-tól pedig karmester lett. Zenedrámáiban elsőként valósította meg a zene és a szöveg összhangját. A szöveget lendületes dallamvilággal emelte ki, feladata az volt, hogy az emberi érzelmekre hasson. Az új zenei műfaj gyorsan elterjedt.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Claudio Giovanni Antonio Monteverdi, olasz zeneszerző, az első opera szerzője. (455 éve)

További cikkek

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál olvasható a bdpst24.hu weboldalán. Egy hatalmas bulival indította be a fesztiválszezont a Telekom VOLT Fesztivál… A teljes

Vélemény, hozzászólás?

Kedves Látogató! Mielőtt tovább lépsz az oldalra, arra kérünk, hogy oszd meg velünk három szóban: mi a látogatásod célja?