Megszületett Cervantes spanyol költő (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, Példás beszédek). (475 éve)

Megszületett Cervantes spanyol költő (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, Példás beszédek). (475 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Szeptember 29-én született, október 9-én keresztelték meg.Alcalá de Henaresben született. Teljes…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Cervantes spanyol költő (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, Példás beszédek). (475 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Szeptember 29-én született, október 9-én keresztelték meg.Alcalá de Henaresben született.
Teljes nevén: Miguel de Cervantes Saavedra
Cervantes  „Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha”, „Példás beszédek” Cervantes a lovagi nemességhez tartozó vagyontalan családból származott. A hosszú ideig tartó katonai szolgálat után csak egy adószedői állást kapott. Az 1571-es Lepantonál vívott tengeri csatában is részt vett, megsebesült (fél karjára béna lett), s a törökök fogságába esett. Családja csak hosszú évek után tudta kiváltani. Az 1605-ben megjelent „Don Quijote de la Mancha” című lovagregényében – saját tapasztalatai alapján – parodizálva szembesítette a lovagkor kultuszát a megváltozott világgal. Az egykori büszke lovagot a spanyol állam nem tudja eltartani, nincs miből megélnie. Don Quijote kóbor lovaggá válik, saját elképzeléseinek foglya lesz, amibe belebolondul. A mű második részét 1615-ben adták ki.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Cervantes spanyol költő (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, Példás beszédek). (475 éve)

Vélemény, hozzászólás?