Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője (Bűvös vadász). (236 éve)

Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője (Bűvös vadász). (236 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Eutinban született. Tanulmányait 1798-tól Salzburgban végezte, 1803-ban Bécsben Vogler apát tanítványaként…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője (Bűvös vadász). (236 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Eutinban született. Tanulmányait 1798-tól Salzburgban végezte, 1803-ban Bécsben Vogler apát tanítványaként már több operáját is előadták, majd Boroszlóban kapott karmesteri állást. Később a württembergi hercegek szolgálatában állt, majd Darmstadtba került. 1813-ban Prágában volt operakarmester, 1817-ben a drezdai udvari színháznál megbízták a német opera szervezésével. Az 1820-as évek elején hatalmas sikert aratott a „Bűvös vadász” berlini bemutatójával, majd ezt követte az „Euryanthe” bécsi és az „Oberon” londoni bemutatója, amelyet súlyos betegsége miatt csak kevéssel élt túl. Weber nagy érdeme volt, hogy a kizárólagos népszerűséget élvező olasz színpadi művekről a honi hagyományokban gyökerező, német népdalkincset feldolgozó operákra irányította a közönség figyelmét.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője (Bűvös vadász). (236 éve)

Vélemény, hozzászólás?