Megszületett Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, akinek a zongora feltalálását tulajdonítják. (367 éve)

Megszületett Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, akinek a zongora feltalálását tulajdonítják. (367 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Christofori szülővárosában, Padovában már híres lant- és csemballóművész volt, amikor Ferdinando…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, akinek a zongora feltalálását tulajdonítják. (367 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Christofori szülővárosában, Padovában már híres lant- és csemballóművész volt, amikor Ferdinando de Medici nagyherceg 1690 körül Firenzébe, az udvarába hívta, és ott a Mediciek hangszerkészítője, hangszergyűjteményük gondozója lett. A nagyherceg maga amatőr csembalójátékos volt, és többször hangot adott elégedetlenségének a hangszerrel kapcsolatban. Christofori hozzáfogott a hangszer tökéletesítéséhez, és 1709-ben megalkotta az új hangszert, amelynél a húrokat pengető fémlapocskákat kis kalapácsokra cserélte, s azokat billentyűkkel működtette. Ezzel a találmánnyal már nemcsak monoton hangok sorozatát, hanem változó intenzitású rezgéseket és gazdag hangszíneket lehetett kicsalni a hangszerből, amelyet „gravicembalo col piano e col forte”-nak (erős és lágy hangokkal ellátott csembalo) nevezett. A Christofori által készített hangszerek közül három maradt fenn. A legrégibb, amely 1720-ban készült, ma (2015-ben) is működő hangszer, jelenleg New Yorkban, a Metropolitan Museum of Art-ban látható.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, akinek a zongora feltalálását tulajdonítják. (367 éve)

Vélemény, hozzászólás?