X

Megszületett Barcsay Jenő festő, grafikus, mozaikkészítő (Művészeti anatómia). (120 éve)

Don Juan még mindig kopaszodik, Robyn More pedig a fénykép és a joker filmek kritikáját kritizálja, miközben androidra 10 újdonság érkezett ma is, de ez cseppet sem izgatja Csajághy Laurát. Mindeközben Kamen Anev a jófogáson kutatja, hogy lehet-e ott vásárolni pár kiló kvantumfölényt, a milliomos Dancsó Péter pedig rájött, hogy az esőerdő valójában nem is termel oxigént. Kell még mára ennél több? Lássuk csak, akkor itt van egy még frissebb: Megszületett Barcsay Jenő festő, grafikus, mozaikkészítő (Művészeti anatómia). (120 éve) »» Az 1928-ban megalakult Szentendrei Festők társaságához 1929-ben csatlakozott. A nyarakat rendszeresen Szentendrén töltötte, kezdetben a művésztelepen lakott, később a Zenta utcában vett házat. Szobra ma is itt látható a jellegzetes botjával. 1953-ban megbízást kapott az anatómiai tankönyv (Művészeti anatómia) megírására, melyet néhány hónap alatt különböző méretekben kétszer is megrajzolt, a nyomdászati munkákat személyesen felügyelte. A könyv ?Az év legszebb könyve? kitüntetést nyerte el, Barcsay Kossuth-díjat kapott, a könyvet számos nyelvre lefordították és tankönyvként használják.

Az 1960-as évektől számos nagyméretű mozaikot készített (Asszonyok c. mozaik Miskolcon, Nemzeti Színház előcsarnoka, újpesti fürdő, szentendrei városháza). A mozaikkartonokból 1966-ban az Ernst Múzeum rendezett kiállítást. 1969-ben megbízást kapott a szentendrei kultúrház mozaikjának elkészítésére. A munkához muranoi üveget használt és először készített aranyból hátteret. Festészetének korai szakaszában komor, a fény-árnyék hatásokra épülő ábrázolás mód jellemzi. Párizsi és olaszországi útjai gyökeresen átalakították látásmódját, expresszionista stílusú képeket alkotott, majd a konstruktivizmus egyfajta sajátos magyar változatát alakította ki. Később számos képét megsemmisítette. Figyelme a keretezésre is kiterjedt.

Tovább is van, itt találod a teljes cikket: #Ezenanapon / Megszületett Barcsay Jenő festő, grafikus, mozaikkészítő (Művészeti anatómia). (120 éve)

Categories: Hírek
Tags: 1000gb
S.:
X

Headline

Privacy Settings