Megszületett Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (219 éve)

Megszületett Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (219 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

1849. január 15-étől Debrecen katonai parancsnoka, majd január 26-ától alezredesként a…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (219 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: 1849. január 15-étől Debrecen katonai parancsnoka, majd január 26-ától alezredesként a szerveződő 12. (tartalék) hadosztály parancsnoka volt. Hadosztályával részt vett a tavaszi hadjáratban. Érdemeket szerzett a császári hadsereg megtévesztését célzó hadműveletekben, ezért április 18-án ezredessé léptették elő és megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát. Buda ostromában, mint a II. hadtest egy hadosztályának parancsnoka, majd a II. hadtest parancsnoka vett részt. Az 1849. júniusi Vág melletti hadműveletekben, majd a peredi csatában a II. hadtest kiválóan szerepelt, azonban Asbóth nem a parancsok szerint irányította hadtestét, ezért Görgei leváltotta a hadtest éléről. Július 19-étől a tartalék hadtest egy hadosztálya, majd a tervezett tartalék hadtest parancsnoka lett. A fegyverletétel után halálra ítélték, majd az ítéletet 18 évi várfogságra változtatták. 1856-ban kapott kegyelmet. Részt vett a szabadságharc utáni függetlenségi szervezkedésekben. 1862-ben megírta emlékiratait, majd 1867-ben az amerikai polgárháború történetét.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (219 éve)

Vélemény, hozzászólás?