Megszületett Győri Ottmár mérnök, a budapesti Wekerletelep egyik tervezője, és első gondnoka. (156 éve)

Megszületett Győri Ottmár mérnök, a budapesti Wekerletelep egyik tervezője, és első gondnoka. (156 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Pozsonyban szerzett erdőmérnöki diplomát. Moson város felkérésére a szabályozatlan területek felmérését…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Győri Ottmár mérnök, a budapesti Wekerletelep egyik tervezője, és első gondnoka. (156 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Pozsonyban szerzett erdőmérnöki diplomát. Moson város felkérésére a szabályozatlan területek felmérését végezte, majd a Fogarasi-havasokban határ kiigazításokkal bízták meg. Berlinben tanulmányozta a korszerű városrendezést, úthálózatok tervezését, épületcsoportosítást. Mint főmérnök készítette el a Wekerle Sándor miniszterelnök és pénzügyminiszter által létrehozott mintaértékű munkás telep kiviteli tervekit, felügyelte a telepen az építkezést, megtervezte az utcahálózatot. Felkérést kapott a tér megtervezésére is, de végül Kós Károly tervét fogadták el. A rendeltetésszerű használat feltételeinek megteremtésére, karbantartásra gondnokságot hoztak létre, melynek vezetője lett, megtervezte a kiskereskedelmi hálózatot, piacot, pékséget, tejcsarnokot, vendéglőt, szabóságot stb és az iskolát is. Támogatta a népoktatást, a telep kulturális fejlődését. 1919-ben elvesztette állását, a Pénzügyminisztérium földmérési ügyosztályán helyezik el. Alapító tagja volt a Mérnöki Kamarának. 1991-ben elismerve érdemeit, amit a telep, és annak lakói érdekében tett, Kispest díszpolgárává választották. Halotti bizonyítványában foglalkozásként „nyugalmazott miniszteri tanácsos” szerepel.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Győri Ottmár mérnök, a budapesti Wekerletelep egyik tervezője, és első gondnoka. (156 éve)

Vélemény, hozzászólás?