Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, az MTA elnöke. (207 éve)

Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, az MTA elnöke. (207 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Saját önéletrajzában február 7-ét jelöli meg születési dátumként. Az 1817. évi…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, az MTA elnöke. (207 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Saját önéletrajzában február 7-ét jelöli meg születési dátumként. Az 1817. évi homonnai anyakönyvi bejegyzés szerint február 9-én keresztelték meg. Teljes nevén: Trefort Ágoston Ádám Ignác. Születési hely Homonna, a mai Szlovákia területén.Az 1848-as kormányban államtitkári tisztet töltött be, a szabadságharc leverése után egy ideig külföldön élt, majd hazatérte után visszavonult a politikai szerepléstől. A kiegyezés idején a Deák-párt tagja volt. 1872-től haláláig több kormányban is betöltötte a vallás- és közoktatásügyi miniszteri posztot, számos művelődéspolitikai intézkedést hozott a közép- és felsőfokú oktatás érdekében. Az 1879. évi népiskola-törvénnyel bevezette a magyar nyelv kötelező jellegű elemi iskolai oktatását. Érdemeket szerzett a magyar műemlékvédelemben, és a Zeneakadémia felállításában. Az  MTA tagja, később igazgatója, majd 1885-től 1888-ig elnöke volt.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, az MTA elnöke. (207 éve)

Vélemény, hozzászólás?