Megjelennek-e a kriptovaluták a belvárosi ingatlanpiacon?

Megjelennek-e a kriptovaluták a belvárosi ingatlanpiacon? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az elmúlt években a gazdasági hírekből már sokan megismerhették a kriptovaluták…

A teljes cikk itt olvasható:
Megjelennek-e a kriptovaluták a belvárosi ingatlanpiacon?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az elmúlt években a gazdasági hírekből már sokan megismerhették a kriptovaluták és a hozzájuk kapcsolódó pénzpiacok fogalmát. Egyre több helyen olvashatjuk, hallhatjuk és láthatjuk ezt a kifejezést, és azt, hogy bizonyos területeken kriptopénzekkel fizetnek termékekért, szolgáltatásokért. De vajon lesz-e, lehet-e hatással mindez a budapesti belvárosi ingatlanpiacra? Miként hathat ez a tendencia a befektetési kedvre ezen a területen?

„A belvárosi ingatlanok specialistájaként nálunk már elengedhetetlen volt, hogy foglalkozzunk a témával” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. -„Az elmúlt 1-2 évben valóban előfordult már, hogy a vevő kifejezetten azzal a szándékkal érkezett, hogy kriptovalutával vásároljon ingatlant. Viszont egyelőre még egyetlen hasonló ingatlanvételi tranzakció sem tudott megvalósulni, mivel a vevő nem tudta „forintosítani” a kriptopénzt, így nem tudtak szándékai az eladó érdekeivel találkozni.” 

Ebből a jelenségből viszont abszolút levonható a következtetés, hogy hosszútávon egészen biztosan lesz olyan vevőcsoport, aki jelenleg még nincs jelen a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon, akik már sikeresen fektettek be kriptovalutába, a realizált profitból, nyereségből pedig szívesen invesztálnának ingatlanokba, hogy a befektetési portfoliójuk több lábon állhasson. 

A magyar bankrendszer illetve az adóhivatal viszont jelenleg még nem áll erre készen, hiszen még nem alkották meg azt a keretrendszert, amelyben ezek a tranzakciók megvalósításra kerülhetnének. A Central Home latolgatásai szerint pedig hozhatna egy új vevőcsoportot a budapesti ingatlanpiacra, ha ez a lehetőség megnyílna. Az egyértelműnek tűnik, hogy ez a vevőcsoport kifejezetten magas értékű, exkluzív ingatlanok iránt érdeklődik, ilyen típusú lakásokat szeretne vásárolni. 

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon a kriptovalutákba való befektetés alternatíva lehet-e hosszú távon a belvárosi ingatlanok vásárlásával szemben. Vajon negatív vagy pozitív hatásokra kell számítani?

„Úgy gondoljuk, hogy mivel a kriptovaluták mindenképpen magasabb kockázatú befektetésnek számítanak, ezért a befektetőknek ez csak egy másik portfoliója lehet” – mondja Ben-Ezra Orran. -„Véleményünk szerint ez nem befolyásolja az ingatlanok iránti befektetői kedvet, legyen szó akár külföldi, vagy hazai befektető csoportokról, hiszen minden magasabb kockázatú befektetésnek az az egyik célja, hogy a realizált nyereség egy részét biztonságosabb portfolióba helyezzük át.”

A szakértő szerint az ingatlan, főként a belvárosi ingatlanok továbbra is az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak, ahogyan ez az elmúlt években ismételten bebizonyosodott. A Central Home úgy véli, hogy ha megnyílna az út a kriptovalutákkal is rendelkező vásárlók előtt, akkor ez egy újonnan megjelenő, erős befektetői réteget jelentene, amely számára a belvárosi ingatlanpiac egy nagyon is megfelelő alternatíva lehet a portfolióban.

Tovább az eredeti cikkre: Megjelennek-e a kriptovaluták a belvárosi ingatlanpiacon?

Vélemény, hozzászólás?