Meghitt pillanatok, egy lendületes jubileum és üdítő életöröm – Nemzetközi sztárok a Jazztavaszon

Meghitt pillanatok, egy lendületes jubileum és üdítő életöröm – Nemzetközi sztárok a Jazztavaszon olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Müpa a kezdetek óta jazzel ünnepli a tavasz legszebb hónapját,…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghitt pillanatok, egy lendületes jubileum és üdítő életöröm – Nemzetközi sztárok a Jazztavaszon

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Müpa a kezdetek óta jazzel ünnepli a tavasz legszebb hónapját, idén két év kihagyás után a közönség végre ismét nemzetközi nagyágyúk koncertjein hódolhat a műfaj iránti szenvedélyének. Sarah McKenzie bensőséges hangulatú szólóesten mutatja be Secrets of My Heart című lemezét, a Yellowjackets big band hangzással turbózott jubileumi albumát, a francia–dominikai, Grammy-jelölt Cyrille Aimée pedig fülbemászó, összetéveszthetetlen muzsikáját hozza el a budapesti közönségnek.

Amikor a kilencéves Sarah McKenzie rajongva hallgatta Oscar Peterson Night Train című lemezének egyik ikonikus dalát, még nem sejtette, hogy egyszer a legendás zenészhez hasonlóan ő is elismert jazz-zongoristaként és énekesként járja majd a világot. Ugyancsak nem tudhatta még, hogy már a Berklee College of Music sikeres elvégzése előtt bezsebeli hazája legnívósabb zeneipari elismeréseit Don’t Tempt Me és Close Your Eyes címet viselő albumaival. Sarah McKenzie mára igen népes rajongótáborral rendelkezik, dalainak pedig nem csupán kiváló stílus- és arányérzékkel megáldott, tökéletes műfajismerettel bíró előadója, de darabjainak többsége már saját szerzemény, amelynek szövegét és hangszerelését is ő jegyzi. Budapestre érkező zenekarában – nagy öröm – honfitársunkat, Bolla Gábor szaxofonost üdvözölhetjük!

Az amerikai zenészlegendát, Bob Mintzert bizonyára nem kell bemutatni a hazai közönségnek, nagyzenekari hangszerelésein generációk sajátították el a műfaj csínját-bínját, de basszusklarinétosként, EWI-játékosként és szaxofonosként is évtizedek óta nyűgözi le a zenerajongókat – többek közt a világhírű all-star formáció, a Yellowjackets tagjaként. Az együttes legutóbb tíz évvel ezelőtt lépett fel a Müpában, a jelenlegi felállásban zongorán és billentyűs hangszereken Russell Ferrantét, dobon Will Kennedyt, basszusgitáron pedig Dane Aldersont hallhatjuk. És hogy a negyvenéves fennállását ünneplő zenekar budapesti koncertjének hangzása a lehető legteljesebb legyen, csatlakozik hozzájuk a kölni közszolgálati rádió, a WDR big bandje, amelynek közreműködésével jubileumi 25. lemezük dalait öltöztették ünneplőbe.

A francia–dominikai származású Cyrille Aimée már tizennyolc évesen kisebb vihart kavart a zenei életben, amikor egy tévés tehetségkutató túl szigorúnak talált szerződését elutasítva inkább kiszállt a versenyből, hogy a tanulásra fordítsa idejét és értékes energiáit. Franciaországból aztán egészen a messzi New Yorkig repítette a tudásvágy, ahol belevetette magát a helyi jazzklubok csábító miliőjébe, és rövid időn belül barátokra és alkotótársakra lelt. Innen már szinte egyenes út vezetett a Montreux-i Jazzfesztivál énekversenyére, amelyet 2007-ben megnyert, ez pedig meghozta az áttörést és rövidesen a világhírt is. Aimée sajátos stílusa, elképesztő improvizációs készsége és bársonyos hangja minden bizonnyal a Müpa közönségét is rabul ejti majd. 

A Jazztavasz 2022 koncertjeiről további információk: https://www.mupa.hu/programok/jazztavasz-2022

Sarah McKenzie Group & Bolla Gábor

  1. május 13., péntek, 20:00–21:45 

Fesztivál Színház

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/515962656905955/

Yellowjackets & WDR Big Band

  1. május 14., szombat, 20:00–22:00 

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/366242672182513

Cyrille Aimée

  1. május 15., vasárnap, 20:00–22:00

Fesztivál Színház

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/2853651381599875/

Tovább az eredeti cikkre: Meghitt pillanatok, egy lendületes jubileum és üdítő életöröm – Nemzetközi sztárok a Jazztavaszon

Vélemény, hozzászólás?