Meghalt William Einthoven holland fiziológus, aki Nobel-díjat kapott az elektrokardiográf feltalálásáért. (95 éve)

Meghalt William Einthoven holland fiziológus, aki Nobel-díjat kapott az elektrokardiográf feltalálásáért. (95 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Einthoven 1903-ban tervezte meg a húros galvanométert, amely ma a nevét…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt William Einthoven holland fiziológus, aki Nobel-díjat kapott az elektrokardiográf feltalálásáért. (95 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Einthoven 1903-ban tervezte meg a húros galvanométert, amely ma a nevét viseli. Ez a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos potenciálváltozásokat méri és grafikusan rögzíti – ez az elektrokardiogramm (EKG). Felismerte, hogy a szív betegségei e görbék révén megkülönböztethetőek, ezért 1908 és 1913 között az egészséges szívről készültfelvételek hullámait tanulmányozta, hogy a kóros jelenségeket pontosan meg tudja különböztetni és helyesen értelmezhesse azokat. Kifejlesztette az elektródák elhelyezési rendjét, s a mai standard elvezetéseket is ő dolgozta ki. Felállította a lengésnagyság és -elvezetés összefüggéseire vonatkozó szabályt. 1924-ben Nobel-díjat kapott „az elektrokardiogram mechanizmusának felfedezéséért”.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt William Einthoven holland fiziológus, aki Nobel-díjat kapott az elektrokardiográf feltalálásáért. (95 éve)

Vélemény, hozzászólás?