Meghalt Végvári Tamás színész (Al Pacino, Harrison Ford és David Attenborough magyar hangja.) (13 éve)

Meghalt Végvári Tamás színész (Al Pacino, Harrison Ford és David Attenborough magyar hangja.) (13 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Életének 73. évében halt meg. Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész. Közel…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Végvári Tamás színész (Al Pacino, Harrison Ford és David Attenborough magyar hangja.) (13 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Életének 73. évében halt meg.
Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész.

Közel 40 éves pályája során a pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi, a szegedi Nemzeti, a Thália, a budapesti Nemzeti, a Katona József és az Örkény Színház társulatának tagjaként számtalan gondosan formált, nagy hatású alakítás fűződik nevéhez.
Főbb szerepei voltak Shakespeare Hamlet-jének címszerepe, Csehov Három nővér című darabjában Prozorov, Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című művéből a Színész, Tábori György Mein Kapf című darabjában Herzl, Kusán Galócza című művéből Galócza, Csehov Sirály című darabjából Szorin.
Utolsó szerepe az Örkény István Színházban a színház névadójának Macskajáték című művében Csermlényi Viktor.

Mintegy száz filmben és tévéjátékban játszott. Kilakoltatás; Zuhanás közben; Szerencsés Dániel; Hatásvadászok; A transzport; Átmenő forgalom; Anna Frank naplója, 6:3 avagy játszd újra Tutti.

Az egyik legszebben beszélő magyar színészként hangja ismerősen cseng minden rádióhallgató és televíziónéző fülében. Állando szinkronhangja volt Al Pacinonak, Harrison Fordnak és Ben Kingsley-nek is, de hangja több tucat természetfilm narrátoraként is ismerős lehet, ő volt többek közt David Attenborough magyar hangja is, valamint a Némó nyomában c filmben is hallhattuk.
Végvári Tamás 1993 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt, majd a Magyar Színészkamarai Egyesület elnökeként tevékenykedett, és vezető szerepet vállalt a Magyar Színházi Társaságnál is. Végvári Tamást az Örkény István Színház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekintette.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Végvári Tamás színész (Al Pacino, Harrison Ford és David Attenborough magyar hangja.) (13 éve)

Vélemény, hozzászólás?