Meghalt Jean-Pierre Louis Rampal francia fuvolás, aki újra divatba hozta a klasszikus szóló fuvolát. (22 éve)

Meghalt Jean-Pierre Louis Rampal francia fuvolás, aki újra divatba hozta a klasszikus szóló fuvolát. (22 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A 18. század óta a fuvola kevésbé volt népszerű klasszikus szóló…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Jean-Pierre Louis Rampal francia fuvolás, aki újra divatba hozta a klasszikus szóló fuvolát. (22 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A 18. század óta a fuvola kevésbé volt népszerű klasszikus szóló hangszerként. Elmélyült a XVIII. századi zene előadói gyakorlataiban. Játéka nagy részében kerülte a romantikus hangzást, befolyásolva ezzel a következő nemzedékek fuvolistáit. 1956 és 1962 között a párizsi Opéra zenekarában dolgozott, gyakran szerepelt a párizsi rádióban, nagy népszerűségre tett szert. A Conservatoire-ban is tanított, valamint a világ több pontján tartott mesterkurzusokat. Saját együtteseket alapított Francia Fúvósötös (1945) és Ensemble Baroque de Paris (1953) néven. Szólistaként a világ nagy zenekaraival dolgozott. A klasszikus darabok mellett modern szerzők műveit is rendszeresen játszotta, valamint az angol népdal, az európai jazz, az amerikai ragtime vagy a távol-keleti zenék is szerepeltek előadásain.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Jean-Pierre Louis Rampal francia fuvolás, aki újra divatba hozta a klasszikus szóló fuvolát. (22 éve)

Vélemény, hozzászólás?