Meghalt Salamon Ferenc kritikus, történész, szerkesztő, egyetemi tanár, akadémikus. (127 éve)

Amikor azt hiszed, hogy tényleg már mindent láttál, egyszer csak: Meghalt Salamon Ferenc kritikus, történész, szerkesztő, egyetemi tanár, akadémikus. (127 éve) »» Az 1848-49-es szabadságharcban honvéd hadnagyként szolgált, majd a világosi fegyverletételt követően, néhány hónapos bujkálás után Nagyváradon süketnéma gyerekek tanításába kezdett. 1851-ben Pestre költözött, ahol a Budapesti Hírlap és a Hölgyfutár munkatársaként dolgozott. 1854-től egy éven keresztül Nagykőrösön tanított, majd visszatérve Pestre a Budapesti Hírlap tárcarovatát vezette. Volt a Pesti Napló, a Budapesti Szemle, Arany János Szépirodalmi Figyelőjének és Koszorújának a munkatársa. Irodalmi érdeklődése azonban egyre inkább a történelem felé fordult. A kiegyezést az irodalmi Deákpárt tagjaként támogatta. 1870-től szerkesztette a Buda – pesti Közlönyt, és párhuzamosan magyar történelmet tanított a pesti egyetemen egészen haláláig. 1860-ban belépett a Kisfaludy Társaságba. Írt elbeszélést, de igazándramaturgiai, kritikai munkássága kiemelkedő. Jelentősek történettudományi művei is: Magyarország a török hódoltság korában, Az első Zrínyiek.

A teljes cikket itt olvashatod el: #Ezenanapon / Meghalt Salamon Ferenc kritikus, történész, szerkesztő, egyetemi tanár, akadémikus. (127 éve)

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for mucsim needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 2, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page