Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. (6 éve)

Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. (6 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Kezdetben Dávid Irén néven szerepelt.1952-ben végezte…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. (6 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Kezdetben Dávid Irén néven szerepelt.1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, leghosszabb ideig a Madách Színháznál dolgozott, partnerei voltak Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Gábor Miklós. Minden műfajban otthon érzte magát, szerepei a tragédiától, a musicalen át, a vígjátékokig terjedt. A tragédiákban finoman meg tudta csillogtatni a humort, a vígjátéki szerepeiben a rejtőzködő tragédiát, a csak rá jellemző egyedi, utánozhatatlan gesztusaival, senkivel össze nem téveszthető orgánumával. Számos filmben nyújtott felejthetetlen alakítást.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. (6 éve)

Vélemény, hozzászólás?