Kategóriák
Igazán jeles napok

Meghalt John Wesley Powell amerikai felfedező, geológus, nyelvész és néprajzkutató, a Grand Canyon feltárója. (109 éve)

Meghalt John Wesley Powell amerikai felfedező, geológus, nyelvész és néprajzkutató, a Grand Canyon feltárója. (109 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Powell fiatal korában csónakon járta be és térképezte föl a Mississippi,…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt John Wesley Powell amerikai felfedező, geológus, nyelvész és néprajzkutató, a Grand Canyon feltárója. (109 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Powell fiatal korában csónakon járta be és térképezte föl a Mississippi, az Ohio és Illinois folyók vidékét. 1867-ben kezdte meg felfedező útját a Sziklás-hegységben. 1869-ben a mai Green River Citytől több mint1000 mérföldet (1700 km) evezett társaival a Zöld folyón és a Coloradón, a Grand Canonban egészen a Virgin folyó torkolatáig. Közben többszöris halálhírét költötték,de 199 nap alatt sikerült lakott területre érnie. Amerika hősként fogadta, ő pedig 1871-ben újabb útra indult: szárazföldi úton, északról közelítette meg a (Grand) Kanyont és ott szállt vízre. Útjai nyomán ismerte fel Amerika a Kanyon nagyszerűségét, s kezdte meg a vidék részletes feltárását és kiépítését. Etnográfiai kutatásai során nyelvészeti alapon osztályozta az indián nyelveket, csoportosította szavaikat. 1891-ben kiadta az első, ma is használt osztályozást és térképet az Egyesült Államok és Kanada 58 nyelvéről. 1881-92 között ő vezette az Egyesült Államok Földtani Szolgálatát, e szervezet feltérképezte a Nyugat vízkészleteit, s támogatta az öntözési terveket.

Ma a Colorado 150 km hosszan felduzzasztott mesterséges tava az ő nevét viseli. Főbb művei: A nyugati Colorado és mellékfolyóinak feltárása (1875), Bevezetés az indián nyelvek tanulmányozásába (1877), Jelentés az Egyesült Államok száraz vidékeiről (1878).

(Született 1834.03.24)

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt John Wesley Powell amerikai felfedező, geológus, nyelvész és néprajzkutató, a Grand Canyon feltárója. (109 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?