Meghalt Janovics Jenő színész filmrendező, színigazgató, forgatókönyvíró, a magyar filmgyártás úttörője. (77 éve)

Meghalt Janovics Jenő színész filmrendező, színigazgató, forgatókönyvíró, a magyar filmgyártás úttörője. (77 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Kolozsváron fontos szerepe volt színházépületek építésében. Az első világháború előtt és alatt a magyar…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Janovics Jenő színész filmrendező, színigazgató, forgatókönyvíró, a magyar filmgyártás úttörője. (77 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Kolozsváron fontos szerepe volt színházépületek építésében. Az első világháború előtt és alatt a magyar filmgyártás egyik úttörője volt filmgyártó és mozitulajdonos vállalkozóként, rendezőként és forgatókönyvíróként. Filmstúdiójának bevételeiből a színházat támogatta egészen vagyonának elapadásáig. A trianoni békeszerződés után a támogatás nélkül maradt magyar színjátszás működtetésén dolgozott. Sokat támadták témaválasztásai miatt: a magyar nacionalistáknak a román darabok, a román nacionalistáknak a magyar kultúra szervezésében játszott szerepe, a konzervatív polgárok a munkásoknak rendezett darabok nem tetszettek. Zsidó származása miatt az 1930-as évek második felétől mellőzték; ekkor írta meg színháztörténeti visszaemlékezéseit. 1945-ben ismét átvehette a kolozsvári magyar színház igazgatását; az évadnyitás előkészületei közben hunyt el.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Janovics Jenő színész filmrendező, színigazgató, forgatókönyvíró, a magyar filmgyártás úttörője. (77 éve)

Vélemény, hozzászólás?