fbpx
William Robot'o Smith

William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Hivatásom a tartalomkészítés. Vagyis inkább a tartalom gyűjtés. Ha több cikkemet végiglapoztad, akkor már valószínűleg te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Meghalt Janáky István konceptuális építész (Városligeti Időkerék). (10 éve)

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Meghalt Janáky István konceptuális építész (Városligeti Időkerék). (10 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Hatott rá Molnár Farkas építészete és a Bauhaus azon elve, hogy…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Janáky István konceptuális építész (Városligeti Időkerék). (10 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Hatott rá Molnár Farkas építészete és a Bauhaus azon elve, hogy képzőművészeti alkotásokra az építészetnek nincs szüksége, ellentmond id. Janáky István építészetről vallott felfogásának, egyébként apja nyomdokain haladt. Építészeti rajzain a táj és növényzet kiemelt szerepet kapott. 1974-ben Schaár Erzsébet: Utca című művének kiállítóházát tervezte Pécsre, 1998-ban pedig annak a 60 tonnás Időkerék-szerkezetnek a terveit készítette el, amelynek alapkövét 1999. december 31-én a Városligetben helyezték el. Különös sorsú, szélesebb körben is ismertté vált terve Lepkeháza (1990). A sevillai Expo magyar pavilonjának tervezésére kiírt pályázaton ez a terv ugyan első díjat nyert, Magyarországot azonban – egy megváltoztatott döntés hatására – mégsem ez az épület képviselte a kiállításon. 

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Janáky István konceptuális építész (Városligeti Időkerék). (10 éve)

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Kedves Látogató! Mielőtt tovább lépsz az oldalra, arra kérünk, hogy oszd meg velünk három szóban: mi a látogatásod célja?