Megszületett id. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár, gyermekklinika alapító. (200 éve)

Megszületett id. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár, gyermekklinika alapító. (200 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Megalapította a mai SOTE 1-es számú gyermekklinikáját, amelyet akkor még Stefánia…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett id. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár, gyermekklinika alapító. (200 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Megalapította a mai SOTE 1-es számú gyermekklinikáját, amelyet akkor még Stefánia Gyermekkórháznak hívtak. Tanulmányokat írt a gyermeksebészet tárgyköréből, valamint a vörhenyről és a kanyaróról. Részt vett az egészségügyi reformok kidolgozásában, illetve az orvosi közélet más területein.A Boch János (Jónás) néven született Bókai (Bókay) Pesten és Bécsben végezte orvosi tanulmányait, 1847-ben szerzett diplomát Pesten. Nevét a szabadságharc kitörésekor, Jókai Mór ösztönzésére magyarosította. Az egyetem befejezése után a Schöpf-Merei Ágost által alapított első gyermekkórházban lett segédorvos, amelynek 1852-től igazgató főorvosa lett. Bókait tekintették a hazai gyermekorvostani iskola megteremtőjének, 1873-tól gyermekorvostant tanított az egyetemen, az oktatást a bábákra is kiterjesztette. Ingyenes rendeléseket tartott, helyiséget nyitott az orvostanhallgatók egyesületének, és az egykor kezdetleges szegénykórház hamarosan európai szinvonalúvá fejlődött, majd Stefánia néven 1883 szeptemberében új helyre költözött. Halála után fia, ifj. Bókai János ugyanitt folytatta apja munkásságát.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett id. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár, gyermekklinika alapító. (200 éve)

Vélemény, hozzászólás?