Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter. (103 éve)

Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter. (103 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Az író és politikus Báró Eötvös József fiát a család jogásznak…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter. (103 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Az író és politikus Báró Eötvös József fiát a család jogásznak szánta, de Loránd sokkal inkább a természettudományokhoz vonzódott. 1867-től a heidelbergi egyetemen tanult kémiát, fizikát és matematikát. 1871-ben tanársegéd, majd hamarosan tanár, Jedlik Ányos nyugdíjba vonulása után pedig a kísérleti fizika professzora és a fizikai intézet igazgatója lett a pesti egyetemen. Tudományos munkásságát legfőképp a gravitáció és földmágnesség témakörében folytatta, legismertebb eredménye az igen precíz és érzékeny torziós-inga megszerkesztése volt. Másik jelentős felfedezése és bizonyítása Eötvös-effektus néven ismert, melynek lényege, hogy a Föld felszínén kelet felé mozgó testre nagyobb centrifugális erő hat, mint egy nyugat felé haladóra. Tudományos eredményeiért és tevékenységéért számos hazai és külföldi elismerésben részesült.

1894 júniusában kinevezik vallás- és közoktatásügyi miniszternek. A mindössze hét hónapig tartó minisztersége alatt, négyszáz új népiskolát hozott létre.

Munkássága mellett sportemberként és hegymászóként is ismert volt, Dél- Tirolban 1902-ben az egyik 2837 m magas csúcsot róla nevezték el Cima di Eötvösnek.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter. (103 éve)

Vélemény, hozzászólás?