Kategóriák
Igazán jeles napok

Meghalt Edmund Cartwright brit feltaláló, aki a gépi szövőszék feltalálásával forradalmasította a textilipart. (197 éve)

Meghalt Edmund Cartwright brit feltaláló, aki a gépi szövőszék feltalálásával forradalmasította a textilipart. (197 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Hastingsban 80 éves korában halt meg. A textiliparban vezették be először…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Edmund Cartwright brit feltaláló, aki a gépi szövőszék feltalálásával forradalmasította a textilipart. (197 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Hastingsban 80 éves korában halt meg.
A textiliparban vezették be először a műszaki újdonságokat, mivel a gyapjúfeldolgozásban eddig csak a munkaidő meghosszabbításával vagy több munkaerő foglalkoztatásával lehetett a termelést fokozni. Az első mechanikus gyapjúfonógépet, a “fonó Jenny”-t 1764-ben állította elő James Hargreaves vállalkozó, majd 1768-ban Richard Arkwright víziszövőszéke (“water frame”) és 1779-ben Samuel Crompton szakaszos fonógépe (“mule”, az “öszvér”) nyitotta meg az utat az automatikus fonógép felé. 1785-ben elsőként Edmund Cartwright próbálkozott a textilgyártás második munkaterületén, a fonalfeldolgozás gépesítésén a mechanikus szövőszék feltalálásával. A műszaki fejlődés eredményeként 1823-ban végül a gépi szövésű anyag minősége felülmúlta a kéziszövésűét.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Edmund Cartwright brit feltaláló, aki a gépi szövőszék feltalálásával forradalmasította a textilipart. (197 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?