Kategóriák
Igazán jeles napok

Meghalt báró Zách János Ferenc csillagász, geodéta, akadémikus, a londoni Royal Society tagja. (188 éve)

Meghalt báró Zách János Ferenc csillagász, geodéta, akadémikus, a londoni Royal Society tagja. (188 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Báró Zách Ferenc katonatisztként részt vett az osztrák birodalom teljes feltérképezése…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt báró Zách János Ferenc csillagász, geodéta, akadémikus, a londoni Royal Society tagja. (188 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Báró Zách Ferenc katonatisztként részt vett az osztrák birodalom teljes feltérképezése céljából végzett földrajzi hosszúságmérésekben. 1770-80-ban a lembergi egyetemen tanított,1781-83-ban a párizsi obszervatóriumban dolgozott, majd Londonban csillagászati megfigyeléseke tvégzett. 1786-ban Gothába került, ahol 1792-ben az ő tervei alapján épült fel a gothai obszervatórium, amelynek 1806-ig igazgatója volt. Itt megalapította és 1813-ig szerkesztette az első csillagászati folyóiratot, a Monaliche Correspondenz-et. Tudományos munkásságának elismeréseként a legnagyobb tekintélyű tudóstársaság, a londoni Royal Society 1804-ben felvette tagjai sorába. 1815-től Genovában élt, ahol szintén az ő vezetésével létesült obszervatórium. Élete végén Párizsba költözött.

(Született 1754.06.13)

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt báró Zách János Ferenc csillagász, geodéta, akadémikus, a londoni Royal Society tagja. (188 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?