Magyar Színház: Tizenhét hattyúk

Magyar Színház: Tizenhét hattyúk olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Nagy siker a Magyar Színház új előadása 2022. február 4-én mutatta…

A teljes cikk itt olvasható:
Magyar Színház: Tizenhét hattyúk

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Nagy siker a Magyar Színház új előadása

2022. február 4-én mutatta be a Pesti Magyar Színház Cserhalmi György rendezésében Csokonai Lili (Esterházy Péter):Tizenhét hattyúk című monodrámáját a Sinkovits Imre Színpadon. Csokonai Lili bőrébe a társulat egy fiatal tehetsége, Péteri Lilla tekinthető meg. 

Vastapssal és teljes teltházzal került bemutatásra a Magyar Színház legújabb előadása, amely a felnőtt közönséget célozza meg. A teátrum Sinkovits Imre Színpadán Esterházy Péter formabontó és új formákat teremtő remekműve teljesen elvarázsolta a nézőket. A tanulságos, érzelmekkel teli, olykor humoros monodráma minden érdeklődőt olyan üzenetekkel ajándékozott meg, melyek elgondolkoztatnak és az élet örök kérdéseire vezetik a figyelmet. A sors forgandósága, a szerelem elsöprő ereje és a lét talányos mivolta kel életre Csokonai Lili nem mindennapi életútja által.  

„A magánynak van egy pusztító ereje, ha engedjük. Van egy építő ereje, ha annak nyitunk utat. Nincsenek jó vagy rossz arányok. Az ember olyan, amilyen, amilyennek meg lett teremtve. Tudjuk erről a nőről, hogy Éva leszármazottja, előbb evett az almából, mint az Ádámok. Ez látszik rajta és a sorsán. Amit nem szabad elfelejtenünk, hogy ő egy nagyon okos nő. Talán ködösen hangzik ez most, de az előadás megtekintése közben értelmet nyer.” – osztotta meg gondolatait Cserhalmi György, a darab rendezője.

Csokonai Lili bőrében a Magyar Színház fiatal tehetsége, Péteri Lilla látható. A szerző alteregójából s egyben a történet címszereplőjéből a sok szomorúság dacára mégis valami csodálatos életigenlés, élni akarás sugárzik. Teszi mindezt barokk stílusban, amely külön íze és éltető ereje a darabnak.

 

„Ezzel a művel még az egyetemen foglalkoztam, vizsgám is volt belőle.  A barokk nyelvezet nem könnyű, le kellett ülni ezzel a szöveggel és foglalkozni kellett vele, de az ember füle egy idő után rá tud állni, meg tudja szokni a hangázást és a különlegességét. Egy új oldalt fedezhetünk fel általa. Szeretném méltón átadni ezt a csodálatos művet…” – árulta el Péteri Lilla.

Az előadás megtekinthető a Magyar Színházban.

További információ: http://pestimagyarszinhaz.hu/csokonai-lili-tizenhet-hattyuk/ 

 FOTÓK: Juhász Éva

Tovább az eredeti cikkre: Magyar Színház: Tizenhét hattyúk

Vélemény, hozzászólás?