Ünnepel a Balaton a Magyar Sport Napján

Ünnepel a Balaton a Magyar Sport Napján olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Minden év május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Idén felidézzük…

A teljes cikk itt olvasható:
Ünnepel a Balaton a Magyar Sport Napján

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Minden év május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Idén felidézzük a magyar vitorlázás történetének kezdetét, és megkérdeztük a világbajnokságra készülő olimpikonjainkat, hogy ők mit üzennek Nektek a sport ünnepén!

  1. március 16-án tizenhét magyar főúr összefogott, és megalakította az első magyar vitorlás klubot. Ez az első fontos dátum a balatoni vitorlázás szerteágazó történetében. A Balaton-Füredi Yacht Egylet alapítói: Aczél Péter, Batthyányi Ödön gróf, Birly István, Festetics Pál gróf, Frankovich Lajos, Kardos Kálmán, Károlyi Gyula gróf, Mihalovics János, Rosti Pál, Semsey Lajos, Széchenyi Béla gróf, Széchenyi Ödön gróf, Teasdale Vilmos, Todesco Lajos, Waldestein János gróf, Wenkheim, Czindery Béla báró, Wodiáner Albert báró.

Gróf Széchenyi István elhozatta a legendás Kisfaludyt a Balatonra, ezt a hajót már versenyekre szánták. Vitatják az első balatoni vitorlásverseny időpontját, de 1882 augusztusában három nagytestű vitorlás indult egy dokumentált versenyen: a Királynő, a Hercegnő és a Mariska.

  1. december 3-án öt vitorlás klub – a Királyi Magyar Yacht Club, a Balatoni Yacht Club, a Magyar Athletikai Club, a Keszthelyi Yacht Club, és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club – megalakította a Magyar Vitorlás Yacht Szövetséget, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Béla lett.

  2. július 27-én rendezték meg az első versenyt a Kékszalagért, ahol 21 hajó állt rajthoz. Tehát idén már 88 éve, hogy a Kékszalag, a Balaton Ünnepe!  Az első Kékszalag győztese Ugron Gábor lett, a Rabonbán nevű hajójával.

A Magyar Sport Napján köszöntjük a vitorlázó olimpikonjainkat: Bácsics Katalin, Bácsics Krisztina, Berecz Zsombor, dr. Burger Sándor, Cserép Csaba, Czégai Péter, Detre Diána, Detre Szabolcs, Detre Zsolt, Érdi Mária, Eszes Tamás, Farkas László, Fináczy György, Fundák György, Gádorfalvi Luca, Gádorfalvi Áron, Gömöry Pál, Goszleth Marcell, Gosztonyi András, Győrbíró Lívia, dr. Haán András, Hajdu Balázs, Haranghy Csaba, Heinrich Tibor, Holényi Imre, Holovits György, Holovits Tamás, Izsák Szabolcs, Jutassy István, Komm András, Kovácsi László, Litkey Bence, Litkey Botond, Litkey Farkas, Mihálkovits János, Molnár Albin, Nagy Ferenc, Németh Enikő, Nyári Gyula, Nyári Zsolt, Pay’r Anna, Pegan Zoltán, Pomutz Tamás, Ruják István, Sebők Sándor, Somogyi Tamás, Székely Antal, Szilvássy Attila, Szörényi Ádám, Telegdy István, Tenke Tibor, Tolnay Kálmán, dr.Tuss Miklós, Uhl Raul, Vadnai Benjamin, Vezér Károly, Weöres Márta, Wossala György, Zalai Gábor. 

A mexikói világbajnokságra készülő Vadnai testvérek, Vadnai Jonatán és Benjamin a Magyar Sport Napja alkalmából kiemelték, hogy a versenysport mint életforma nekik a hasonló érdeklődésű barátokat adta, de a sport szerintük nemcsak mások megismerésére, hanem önmagad megismerésének is az egyik legjobb módja. „Élsportolónak lenni hosszútávú életpálya, a versenyzés után is szeretnénk maradni a vitorlázásban, számunkra fantasztikus, hogy a természet erőit felhasználva tudunk eljutni az úti célhoz.” 

Érdi Mária, a jelenleg legsikeresebb női olimpikon sportolónk, az MVM szponzoráltja, élvezi a versenyszituációt és a természetközeliséget, így számára a legjobb sport a vitorlázás. „A víz, a szél, egyedül egy hajóban olyan élmény, ami sokmindenkinek tetszik, de nem sok mindenkinek elérhető. Nekem fokozatosan tanított egyre több mindent a sport, ez az életforma, például felelősségteljesen dönteni, kapcsolatot építeni, logisztikai gondolkodást, tervezést, hogyan tűzzünk ki célokat, és hogyan érjük el. Legyen mindenkinek a sport jelen az életében, mozogjunk, még senki nem bánta meg szerintem, hogy elment sétálni, a mozgás jó érzés, és csak ad!” 

Ünnepeljük együtt ma a magyar vitorlás sportot, azokat a sportolókat, sportszakembereket, a vitorlás sport minden segítőjét, akik példát mutatnak nekünk a kitartásból, szorgalomból, küzdésből, akaratból! Köszönjük, hogy van kikért szurkolnunk, akik büszkévé tesznek bennünket a képernyők előtt, segítik a hazai vitorlázás ügyét, és sok-sok gyermeket motiválnak a sportra világszerte!

Szurkoljatok a magyar vitorlázóknak, és találkozzunk Balatonfüreden május 14-én a Vitorlabontó Ünnepségen és a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj vitorlásversenyen és július 14-én az idei Kékszalagon! 

Magyar Vitorlás Szövetség

Tovább az eredeti cikkre: Ünnepel a Balaton a Magyar Sport Napján

Vélemény, hozzászólás?