Hogyan alakítható ki a munka és a magánélet egészséges egyensúlya? (x)

Hogyan alakítható ki a munka és a magánélet egészséges egyensúlya? (x) olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Valljuk be: a rohanó XXI. században nem egyszerű feladat megtalálni egy…

A teljes cikk itt olvasható:
Hogyan alakítható ki a munka és a magánélet egészséges egyensúlya? (x)

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Valljuk be: a rohanó XXI. században nem egyszerű feladat megtalálni egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt. Reggeltől estig rohanunk, intézzük az intézendőket, hazavisszük a munkát, a reggeliről általában megfeledkezünk, valahol bedobunk egy gyors ebédet, miközben igyekszünk minden feladatunknak a végére érni. Ez viszont hosszú távon nem tartható – de akkor mégis mit tehetünk ellene? Most ebben segítünk! (x)

Miért nehéz megtalálni az egyensúlyt?

Régen az embereknek nem volt túl nehéz dolguk a munka és a magánélet közti egyensúly megtalálásában, hiszen e kettő élesen elkülönült egymástól – mára viszont ez egészen felborult. Főként az elmúlt közel három évre igaz ez, mivel a home office világszerte teret nyert magának számtalan szektorban. Az emberek tehát otthon dolgoznak, így a munkaórákat is szabadabban kezelik, nem is beszélve az egyre több rugalmas munkahelyről. Ez a rugalmasság alapvetően jó dolog – ebben egyetérthetünk –, viszont megvan az a hátránya, hogy megnehezíti a work-life balance kialakítását.

De miért olyan fontos, hogy ezt megtaláljuk és tartsuk is magunkat hozzá? Nézzük meg!

Ismerjük a veszélyeket!

Ahhoz, hogy hatékonyan elkezdhessük kialakítani az egészséges egyensúlyunkat, nem árt tudni, hogy miért is olyan lényeges ennek a komolyan vétele.

Az első és legfontosabb ok, hogy egy jó work-life balance sokat tesz a mentális jóllétünkért, hiszen ezzel elkerülhetjük a krónikus stresszt és elébe mehetünk a korai kiégésnek is. De a fizikai egészségünkre is jó hatással van: a magas vérnyomás és a különböző munkából adódó betegségek – például amiket a sok egy helyben ülés okoz – is megelőzhetőek. Nem is beszélve arról, hogy nem leszünk állandóan kimerültek, ingerlékenyek. Ezek mellett pedig még a produktivitásunkra is jó hatással van, azaz: érvényesíthetjük a minőség-mennyiség helyes arányát!

Ha tehát jól csináljuk, sokkal kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek és boldogabbak lehetünk, ami jó hatással lesz a magánéletünkre, a kapcsolatainkra is. Most pedig térjünk rá, hogy hogyan is csináljuk ezt!

Tippek az egészséges munka-magánélet egyensúly kialakításához

Az alábbiakban külön szekciókban írunk arról, hogy mit tehetünk a megfelelő arány kialakításához akkor, ha bent dolgozunk egy munkahelyen, akkor, ha otthonról végezzük a munkánkat és hogy általánosságban mivel segíthetjük a folyamatot. Vágjunk is bele!

Bent a munkahelyen

Az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ha megtanuljuk használni a nemet. Ha eddig mindent bevállaltunk és ezzel kellőképpen leterheltük magunkat, akkor változtassunk ezen a szokásunkon! Tartsuk szem előtt a saját igényeinket! Persze, fontos a szakmai előrelépés, és hogy elégedettek legyenek a munkánkkal – nem is azt mondjuk, hogy nem kell lelkiismeretesen végezni –, de nem előrébb való az egészségünknél!

Éppen ezért iktassunk be rendszeres szüneteket is a napunkba, amikor vagy egyedül vagy a kedvenc kollégánkkal egy kicsit kiszakadhatunk a teendők rengetegéből. Igyunk egy kávét vagy egy pohár frissítő citromos vizet, társalogjunk – de ne a munkáról! Akár néhány ilyen perc is csodákra képes!

Emellett az ebédünket is fogyasszuk el tudatosan! Ne rohanva a gép előtt vagy két tárgyalás között az autóban együnk, ezzel ugyanis nagyon leterheljük a szervezetünket. Nem is beszélve arról, hogy a gyorsan belapátolt ebéd egyenes út a hízáshoz! Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor érdemes a rohanós hétköznapokban is jól étkezni: fogyasszunk a kalóriatáblázat segítségével összeállított, kalóriabevitelünknek megfelelő, egészséges, friss ételeket!

Végül, de nem utolsó sorban: az irodában, szerkesztőségben vagy bármilyen más munkahelyen bent dolgozóknak megvan az a lehetőségük, hogy bent hagyják a munkát. Ezt pedig nem szabad lebecsülni! Amint vége a munkaidőnek – vagy végeztünk mindennel és tiszta a lelkiismeretünk –, zárjuk le a gépet és hagyjuk ott, a munkáról szóló gondolatainkkal együtt!

Home office

Az otthonról dolgozóknak kissé nehezebb a dolguk. Persze, egyszerűbb szüneteket beiktatni, viszont itt bennünk van az, hogy ha nem tartunk szünetet, akkor hamarabb végezhetünk. Ez viszont rossz taktika, ugyanis a fásultan, terhelten végzett munka sokkal tovább tart, mintha felfrissülve vágnánk neki a feladatoknak! Üljünk ki az erkélyre, hagyjuk ott egy kicsit a munkaállomásunkat pár percre!

És ezzel el is érkeztünk a másik fontos ponthoz: alakítsunk ki egy teret, amit csak a munkához használunk! Ha az ágyból gépelünk egész nap vagy a kanapén fekve, akkor a határok elmosódnak, és akkor sem tudunk kikapcsolni, ha már mindennel végeztünk. Kisebb lakásban ez nem annyira egyszerű, de ha nincs is külön dolgozószobánk, egy sarkot azért leválaszthatunk erre a célra.

Emellett állítsunk fel határokat: tudassuk az érdekelt felekkel, hogy mikor vagyunk elérhetőek és mikor nem! Ha végeztünk mindennel, akkor pedig egyszerűen kapcsoljuk le a gépet, és ezzel zárjuk le a napot!

Mit tehetünk még?

Mindegy, hogy irodában vagy otthon dolgozunk, van pár alapszabály, ami sokat segíthet az egészséges work-life balance kialakításában. Az egyik, hogy iktassunk be rendszeres szabadságokat, amikor menjünk el nyaralni, pihenni és ezeket használjuk valódi feltöltődésre! Ne válaszolgassunk például e-mailekre a tengerpartról és a családi grillezés közben ne bonyolítsunk üzleti hívásokat!

Az is fontos, hogy töltsük meg élményekkel a szabadidőnket, hogy valóban legyen kedvünk azt szabadon tölteni. Éljünk a hobbinknak, találkozzunk a barátainkkal, a családunkkal, töltsünk minőségi időt a párunkkal! Mindezek mellett pedig érdemes egészséges szokásokat beiktatni a mindennapjainkba is. A rendszeres testmozgás az elmére is jó hatással van, nem csak a fizikumra. Ha még több energiát szeretnénk, akkor étkezzünk egészségesen! Ehhez sok segítséget adhat egy kalóriatáblázat, de ökölszabályként alkalmazható, hogy együnk minél több friss, egészséges zöldséget és gyümölcsöt, miközben a szemünk előtt lebegnek a táplálékpiramis szabályai!

Ha ezeket mind-mind – vagy akár csak egy részét – következetesen betartjuk, akkor hatalmas változásokat érhetünk el az életünkben. Nemcsak az általános hangulatunk lesz jobb, de még a produktivitásunk is nő, azaz sokkal hasznosabban tölthetjük el mind a munkahelyi, mind a szabadidőnket! (x)

A Hogyan alakítható ki a munka és a magánélet egészséges egyensúlya? (x) bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Hogyan alakítható ki a munka és a magánélet egészséges egyensúlya? (x)

Vélemény, hozzászólás?