Létezik ideális időszak a teherbeeséshez?

Létezik ideális időszak a teherbeeséshez? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Amikor babát tervezünk, számtalan tényezőre kell figyelnünk. Elő kell készítenünk az…

A teljes cikk itt olvasható:
Létezik ideális időszak a teherbeeséshez?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Amikor babát tervezünk, számtalan tényezőre kell figyelnünk. Elő kell készítenünk az otthonunkat, nem is beszélve a lelkünkről és a testünkről. Van, akinek már korábban sikerül a gyermekáldás, mint hogy készen állna rá, de olyanok is akadnak, akik hosszú ideje próbálkoznak, de egyelőre nem lett pozitív az a bizonyos terhességi teszt. Ilyen esetekben merülhet fel az, hogy különböző úton-módon elősegítjük a teherbeesést. 

Ennek ma már számtalan módja létezik, amelyek közül jó néhány fel is sorolunk az alábbiakban. De kiemelten foglalkozunk a teherbeesés legmegfelelőbb időpontjával, ami nagyban hozzájárul a sikerhez: a peteérés-kalkulátor segítségével ráadásul ez ma már könnyebb, mint valaha! 

Mikor jöhet a segítség?

Mielőtt fejvesztve végighaladnánk a fogantatást elősegítő módszereken, vagy gondolkodás nélkül időpontot foglalnánk egy meddőségi klinikán, fontos tisztában lennünk néhány számmal. Ha 35 éves kor alattiak vagyunk, akkor csak 12 hónapnyi aktív próbálkozás után érdemes segítséget igénybe venni. Ha pedig 35 éves kor felettiek vagyunk, hat hónap után már folyamodhatunk egy újfajta megoldáshoz. 

Segítség a teherbeeséshez

A mai világban szerencsére már többféle alternatív módszerhez is fordulhatunk, ha a fenti keretek között egyelőre nem sikerült a fogantatás. Ezek nagy része egyébként egyáltalán nem nagy ördöngösség, inkább csak a leendő kismamák egészségét szolgálják – és ezáltal persze a leendő magzatét is. 

Természetesen nagyon sokat számítanak a különböző életmódbeli szokások. Az étrendet alakítsuk úgy, hogy sok rostot, vitamint és antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe, különösen a vas- és a folsavbevitel lényeges. Nem kell lemondanunk az edzésről sem, sőt, az alacsony intenzitású mozgás kifejezetten egészséges – de ne vigyük túlzásba! Ezzel az egészséges testsúly megtartásához is közelebb kerülhetünk. Próbáljuk kerülni a stresszes helyzeteket, és mivel ezt könnyebb mondani, mint tenni, érdemes lehet meditációval próbálkozni. A fogantatást segíthetik egyes táplálékkiegészítők is, például a macagyökér és a méhpempő is. 

Mindezek mellett pedig fordítsunk kiemelt figyelmet az aktusok időzítésének – azt is eláruljuk, hogy miért!

Találjuk meg az ideális időpontot a fogantatáshoz!

Az, hogy a teherbeesés mennyire sikeres, a fent felsoroltak mellett nagyban múlik az időzítésen is. Azaz: itt az idő, hogy megtervezzük az együttlétek időpontját. Ez így elsőre nem hangozhat túl romantikusnak, mégis igen fontos, ha mielőbb gyermekáldás elé szeretnénk nézni. De mi is az ideális időpont? Ennek meghatározásához a menstruációs ciklusból kell kiindulnunk. A ciklus során a női test minden hónapban felkészül a teherbeesésre, vagyis egy megtermékenyült petesejt beágyazódására. 

Amikor ez a beágyazódás nem történik meg, akkor a szervezet kilöki magából a petét, ami már nem termékenyülne meg – ilyenkor kezdődik meg a menstruáció és maga a ciklus, ami átlagosan 28-30 napos. A menstruáció általában 3-6 napig tart, ami után az újabb pete előkészítése kezdődik meg. A folyamatban kiemelten fontos a 12-13. nap, amikor a petefészekben megtörténik a tüszőrepedés. Ez azt jelenti, hogy az érett tüszőből kiszabadul egy petesejt, ami megtermékenyülése vár. Ez a kis sejt aztán elindul a petevezetéken át a méh felé: ilyenkor ovulálunk

Az ovuláció időszaka pedig a legalkalmasabb arra, hogy teherbe essünk, így ilyenkor érdemes minden másnapra együttléteket időzíteni – bármennyire is a spontaneitás hívei vagyunk. Ha nehezünkre esik a számolgatás, vagy egyszerűen csak nem akarjuk erre bízni a próbálkozás sikerét, akkor is van egy jól bevált megoldás, a peteérés-kalkulátor. Ennek segítségével akár fél évre előre kiszámolhatjuk, hogy a hónap mely részében vagyunk a legtermékenyebbek. Ugye, hogy mennyire egyszerű?

Csak nyugodtan!

Ha már megtettük a szükséges életmódbeli változtatásokat és a peteérés-kalkulátor segítségét is igénybe vettük, akkor nincs más hátra: mehet a próbálkozás! Ennek során pedig nem szabad elfelejtenünk az egyik legfontosabb aranyszabályt, azt, hogy egész egyszerűen ne stresszeljünk rá a fogantatás sikerére. Sok pár ugyanis épp ezzel rontja el az esélyeit. Fontos, hogy legyetek egészségesek, figyeljetek a testetekre, és ha biológiailag is minden rendben van, akkor hamarosan gyarapodni fog a család! 

Tovább az eredeti cikkre: Létezik ideális időszak a teherbeeséshez?

Vélemény, hozzászólás?