Lemorzsolódók és nagy újrakezdők – a futók harmada a pandémia alatt kapott rá a sportra

Lemorzsolódók és nagy újrakezdők – a futók harmada a pandémia alatt kapott rá a sportra olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Hazánkban minden 10. ember húz rendszeresen, vagyis heti több alkalommal futócipőt,…

A teljes cikk itt olvasható:
Lemorzsolódók és nagy újrakezdők – a futók harmada a pandémia alatt kapott rá a sportra

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Hazánkban minden 10. ember húz rendszeresen, vagyis heti több alkalommal futócipőt, a lakosság felének viszont gyakorlatilag teljesen kimarad az életéből ez a mozgásforma – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány friss reprezentatív felméréséből. A kutatás résztvevőinek 35 százaléka a pandémia alatt szokott rá a kocogásra és többségük hosszú távon is ragaszkodik a frissen felfedezett sportághoz: fittebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, sőt, az eredmények szerint nagy eséllyel más mozgásformának is hódol az, aki gyakran indul futni. Vajon a férfiak vagy a nők voksolnak inkább erre a sokoldalú sportra? Budapesten vagy vidéken kocognak többen? Itt a nagy magyar futókörkép a Generalitól.

A koronavírus-járvány több mint két évig volt állandó szereplője mindennapjainknak, és meghatározta, hogyan dolgozunk, szórakozunk, tanulunk vagy pihenünk – vagyis hogyan éljük az életünket. Sokan találtak maguknak új hobbit: kenyeret sütöttek vagy éppen barkácsoltak, még többen pedig a sportokhoz fordultak, hogy levezessék a négy fal között felgyülemlett energiákat. A futás különösen vonzó alternatívának bizonyult, hiszen nem igényel különösebb előedzettséget, bármikor, bárki számára elérhető, csupán egy jó cipő kell hozzá, ráadásul a méregdrága kondibérletet is megspórolhatjuk. A Generali a Biztonságért Alapítvány régóta elkötelezett támogatója ennek a sokoldalú mozgásformának és támogatásával évente megrendezik a Generali Night Run nevet viselő futóversenyt a fővárosban – most pedig arra volt kíváncsi, hogy ki, milyen rendszerességgel és célokkal fut hazánkban, illetve milyen hatással volt a pandémia a sportolási szokásainkra.

Tuti mozgásforma: aki fut, az nagy eséllyel más sportnak is hódol

A Generali felmérése rámutatott, hogy bizony van még hova fejlődni, hiszen csupán minden 10. válaszadó nyilatkozott úgy, hogy hetente többször vagy akár naponta felveszi a futócipőt, miközben a megkérdezettek 8%-a havonta csupán egy-két alkalommal indul futni, 49%-uk pedig teljes mértékben hanyagolja ezt a sportot. Leginkább a 40 alatti férfiak választják ezt a mozgásformát, és jellemzően a vidéki városokban találjuk a legtöbb futót, míg a fővárosban élők mindössze 11%-a kocog hetente több alkalommal – ez azért is érdekes, mert egyébként a felsőfokú végzettségűek közül kerül ki az elszántan kocogók zöme. A sportág ráadásul igazi testi-lelki csodaszernek bizonyul, hiszen a gyakran futók saját bevallásuk szerint elsősorban a mentális egészségüket szeretnék ápolni, azok pedig, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásformának, jellemzően több másik sportban is jeleskednek – vagyis sokkal többet tesznek az egészségükért.

És hogy hogy áll a futás a népszerűségi versenyben? Nos, a rendszeresen testmozgást végző magyarok elsősorban az alacsony intenzitású, rekreációs tevékenységeket kedvelik: szívesen tesznek hosszú sétákat (79%), kerékpároznak (46%), végeznek erősítő edzéseket (31%), úsznak (15%) vagy jógáznak (12%), de talán nem meglepő, hogy a különböző, csapatban végzett szórakoztató sportokat is jókedvvel művelik (14%). 

 

Jöttek-mentek a futók a pandémia alatt

A koronavírus és a karanténidőszak a kutatás szerint érdekes mozgást hozott a hazai futóközösség számára: miközben a megkérdezettek fele semmit nem változtatott kocogási szokásain, 21%-uk kevesebbet hódolt a sportágnak, szinte ugyanannyian pedig felpörgették a tempót és több időt töltöttek a futópályán – a mérleg nyelve tehát közel ugyanúgy áll, mint a világjárvány előtt. Ugyanakkor figyelemre méltó eredmény, hogy a jelenleg is rendszeresen futók 35%-a a pandémia során szerette meg ezt a mozgásformát, és a testi-lelki pozitívumokkal feltöltekezve 76%-uk továbbra sem tervezi abbahagyni a kocogást. A válaszok egyébként egyöntetűen arról tanúskodnak, hogy akit egyszer beszippant a sportág, annak hosszú távon is a mindennapok kihagyhatatlan részévé válik – a gyakran vagy akár naponta futók között a legtöbben (39%) már legalább 5 éve hódolnak ennek a hobbinak.

„A Generali alapítványánál évek óta fontosnak tartjuk a fizikai és mentális egészséget támogató mozgásformák népszerűsítését, melyek különösen előtérbe kerültek akkor, amikor a vírushelyzet miatt mindannyiunk élettere jelentősen beszűkült. A kutatásunk is rámutatott, hogy még mindig van hova fejlődni, így mindenkit arra biztatunk, hogy adjon egy esélyt a futásnak, kezdje kisebb távokkal, ha pedig megtapasztalja az első pozitív hatásokat – jobb fizikum, könnyebben kezelhető napi nehézségek, stressz és munkahelyi problémák –, már magasabb fokozatra kapcsolhat. Idén július 30-án indítjuk a Generali Night Run futóeseményt a Várkert Bazártól, melyre 6, 9 és 21,1 kilométeres távokon is lehet nevezni akár még a helyszínen is, ráadásul gyermekfutamokkal is várjuk a hazai futóközösség apraját-nagyját” mondja Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Tovább az eredeti cikkre: Lemorzsolódók és nagy újrakezdők – a futók harmada a pandémia alatt kapott rá a sportra

Vélemény, hozzászólás?