A Mars Anyák napján is a dolgozó anyák és a nemek közötti egyenlőség mellett áll ki

A Mars Anyák napján is a dolgozó anyák és a nemek közötti egyenlőség mellett áll ki olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, csokoládé-, élelmiszer- és állateledel-gyártója…

A teljes cikk itt olvasható:
A Mars Anyák napján is a dolgozó anyák és a nemek közötti egyenlőség mellett áll ki

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, csokoládé-, élelmiszer- és állateledel-gyártója nemrég 88 országból, több mint 10.000 nőt kérdezett meg, a következő kérdésre keresve a választ: Minek kell megváltoznia ahhoz, hogy még több nő kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket? A válaszokat az Oxfordi Egyetem Saïd Business School és az ENSZ nők jogaival foglalkozó szervezete által indított Unstereotype Alliance munkatársai elemezték, és megállapították, hogy ezek közül sok az anyaság és a karrierút közötti egyensúly kérdése körül forog. Idén, a közelgő Anyák napja kapcsán a Mars arra használja fel a tanulmány eredményeit, hogy más vállalatokat is arra biztasson, csatlakozzanak a nemek közötti egyenlőségre irányuló intézkedéseikhez, és támogassák a dolgozó anyákat abban, hogy kiaknázhassák lehetőségeiket.

A Világgazdasági Fórum elemzései szerint a koronavírus-járvány hatásai az anyákat sújtották a legsúlyosabban: kétszer annyi nő vesztette el a munkahelyét, mint a férfi, sokan közülük azért, mert a megváltozott körülmények között nem tudták összeegyeztetni a munkahelyi és a családi kötelezettségeiket. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Mars, amely a #HereToBeHeard tanulmányának eredményeire építve ösztönöz mindenkit, beleértve a magánszektor képviselőit, a kormányzati szereplőket és a magánszemélyeket is, hogy legyenek részesei a nemek közötti egyenlőség előmozdítására irányuló törekvéseiknek. Céljuk, hogy támogassák a dolgozó anyákat a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartásában.

Rugalmas munkaidő-beosztás és tehetséggondozás a dolgozó anyák számára

A tehetséggondozás és a munka-magánélet egyensúlya mindig is nagy hangsúlyt kapott a Marsnál. Daniela Hlavackova, a Mars Central Europe marketing igazgatójának karrierútja is ezt támasztja alá:

A Marsnál sikerült különböző pozíciókban, funkciókban, szegmensekben és régiókban is tapasztalatot szereznem, miközben a családomra is tudtam koncentrálni. Akkor léptettek elő vezetői pozícióba, amikor az egyik gyermekemet vártam, ezt követően pedig rugalmas időbeosztásban tudtam dolgozni, így több időt tölthettem a családommal. Gyakran szembesültem azzal a sztereotípiával, hogy egy kisgyermekes anya nem tud jól teljesíteni vezetői pozícióban. Ez túlságosan megterhelő, túlságosan időigényes, és egy anyuka nem tudná kezelni a nyomást. Be akartam bizonyítani, hogy ez nem igaz. Gyerekvállalás után korábban tértem vissza a munkába, mint ahogy az Csehországban szokás, akkor, amikor a lányom 9 hónapos volt, és egy magasabb beosztásba kerültem, mint amikor szülési szabadságra mentem. Ez arra motivált, hogy más anyákat is támogassak, hogy ugyanolyan lehetőségekhez jussanak, mint bárki más” – mondta Daniela Hlavackova, a Mars Central Europe marketing igazgatója.

Nők a felsővezetők között

A Mars úgy véli, a nemek közötti egyenlőség jelentőségéről egyértelműek az adatok: a McKinsey és a Világbank kutatásai is azt támasztják alá, hogy a nemek közötti sokszínűséggel rendelkező vállalatok minden szinten jobban teljesítenek. Ennek elérése érdekében a vállalat elkötelezett egy olyan munkakörnyezet megteremtése mellett, ahol nemtől függetlenül mindenkinek esélye van arra, hogy kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket. A Mars Central Europe már régóta élen jár a változásban a régióban, és példamutató a sokszínűség és a nemek közötti egyensúly terén.

Mars Central Europe aktívan fellép annak érdekében, hogy egyenlő karrierlehetőségeket biztosítson a férfiak és a nők számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hosszú távon sikerült fenntartanunk a nemek közötti egyensúlyt a közép-európai vezetőségi csapatunkban is. Ez a munkakörnyezet annak az eredménye, hogy olyan körülményeket teremtettünk, ahol nemtől függetlenül mindenki boldogulhat“- mondta Zuzana Lošáková, a Mars Central Europe vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Mit tehetnek azok a vállalatok, amelyek szeretnék inspirálni és támogatni a munkatársaik körében lévő édesanyákat?

A #HereToBeHeard kampány eredményeire építve a Mars jelenleg minden közép-európai munkatársának tréningeket szervez, befogadás és sokszínűség témában. Itt a vállalat munkatársai megtanulhatják, hogyan bontakoztassák ki önmagukat a munkahelyükön, hogyan folytassanak produktív beszélgetéseket polarizáló témákról, hogyan küzdhetik le tudattalan előítéleteiket, hogyan léphetnek fel a mindennapi kirekesztés ellen, de megtudhatják azt is, mit jelent az igazi partnerség egy munkahelyi környezetben.

Mindezek mellett a Mars mentorálási és képzési programok létrehozására is összpontosít, amelyeknek szintén az a célja, hogy támogassa a különböző funkciókban dolgozó nőket az üzleti világban. Világszerte már több mint 200 nő végezte el sikeresen a Harvard Egyetem kiemelt Mars Women Leading Purposefully tanfolyamát. A Mars most más vállalatokat is arra ösztönöz, hogy vizsgálják felül a vezető beosztásban lévő férfiak és nők számára szervezett képzési programjaikat, és helyezzék a hangsúlyt a befogadásra és a sokszínűségre, annak érdekében, hogy a felsővezetők is példát tudjanak mutatni a munkahelyi befogadás és sokszínűség elveiről.

Tovább az eredeti cikkre: A Mars Anyák napján is a dolgozó anyák és a nemek közötti egyenlőség mellett áll ki

Vélemény, hozzászólás?