Újonnan alapított irodalmi díjat kapott Lackfi János, Döme Barbara és Korzenszky Richárd

Újonnan alapított irodalmi díjat kapott Lackfi János, Döme Barbara és Korzenszky Richárd olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az Országút magazin frissen alapított Országút irodalmi díj 2021 elnevezésű elismerését…

A teljes cikk itt olvasható:
Újonnan alapított irodalmi díjat kapott Lackfi János, Döme Barbara és Korzenszky Richárd

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az Országút magazin frissen alapított Országút irodalmi díj 2021 elnevezésű elismerését a lap legolvasottabb szerzőinek adták át hétfő este az óbudai Országút Galériában. 

A hagyományteremtő, pénzdíjjal járó elismerést három kategóriában ítélte oda a lap szerkesztőbizottsága és vezető szerkesztői.

Az Országút magazin díjazottjai 2021-ben:

Vers kategória: Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós.

Próza kategória: Döme Barbara magyar író, újságíró 

Publicisztika kategória: Korzenszky Richárd bencés szerzetes-emeritus apát, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója 

Rónai Balázs Zoltán Lackfi Jánoshoz írt laudációjában elmondta, hogy Lackfi János költészete, melyről sokaknak a sziporkázó nyelvi lelemény, a humor és keresetlen, lazának tűnő, szlenges kortársiság marad meg az emlékezetében, kétféle: az előbb mondottakkal egyszerre olyan is, mint egy barokk rajz, nagyon pontos ábrázolás, amiben minden úgy van, ahogy a valóságban.

Döme Barbarát Király Farkas méltatta. Véleménye szerint az írónő műveit lassan, nagyon lassan érdemes olvasni. Mondatonként meg-megállva és eltöprengve. Mert azon túl, hogy betekintést engednek a szerző gondolatvilágába, minket, olvasókat is arra késztetnek, hogy magunkba nézzünk: rendben van-e minden idebent? tehetünk-e valamit a lelki békénkért? 

na és a másokéért?

Szerdahelyi Csongor laudációjában kiemelte, hogy Korzenszky Richárd a felelősségteljes, teljes embert kívánó feladatai közepette is érző, érdeklődő és az élet apró dolgait szerető, tisztelő ember útja során mindig megfigyeli az élet dolgait és azokra művészi módon reflektál. Írásai nagy stílusérzékről tanúskodnak, közérthetően a mindennapi embert foglalkoztató problémákra reflektálnak.

A díjakat Entz Géza felelős kiadó, a Magyar Szemle Alapítvány elnöke adta át.

Az írásokból részleteket olvasott fel Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek.

A díjazott alkotók írásai is megtalálhatók a most megjelent Országút Antológiában, melyben több, mint 100 író szépirodalmi műveit gyűjtötték össze egy kötetben.

Tovább az eredeti cikkre: Újonnan alapított irodalmi díjat kapott Lackfi János, Döme Barbara és Korzenszky Richárd

Vélemény, hozzászólás?