Kutyasétáltatás Budapesten – etikett és egyéb tudnivalók

Kutyasétáltatás Budapesten – etikett és egyéb tudnivalók olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az elmúlt évtizedben elképesztően sokat változott a kutyatartás, a teljes gondolkodásmódtól…

A teljes cikk itt olvasható:
Kutyasétáltatás Budapesten – etikett és egyéb tudnivalók

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az elmúlt évtizedben elképesztően sokat változott a kutyatartás, a teljes gondolkodásmódtól a mindennapi szokásokon keresztül egészen a szolgáltatásokig. Mivel ma már nem a vidéki kertekben őrzésre szolgáló kutyák vannak többségben, hanem a napi több óra figyelmet élvező, sokszor lakásban tartott kutyák, ez érthető módon hatással volt a kutyatartás tényezőire. 

Különösen igaz ez arra, hogy mennyi időt töltenek a gazdik kedvenceikkel nap mint nap. Ez azonban a budapesti lakásokban tartott kutyások számára nem annyira egyszerű, hiszen a napi séta sokszor nehezebben megoldható. 

A nem megfelelő séta pedig a társadalmat sokszor zavarja, kellemetlen pillanatokhoz vagy extrém esetben balesethez vezet. A DogX portál szerint emiatt fontos a megfelelő etikett ismerete, és a kutyatartókkal szembeni alapvető elvárásoknak, valamint a jogszabályoknak való megfelelés.

Póráz megfelelő használata

Kezdjük talán a legfontosabbal, amely nem csak a kellemetlen pillanatok elkerülése miatt fontos, hanem bizony minden kutyatartó jogszabályi kötelezettsége. Lakott területen mindenhol – a kijelölt területeket, azaz kutyafuttatókat leszámítva – pórázon kell tartanunk kutyánkat. Tehát ezt még abban az esetben is be kell tartani, ha a gazdi tökéletesen megnevelt kutyával sétál és az összes engedelmességi tréningen és vizsgán megfelelt. 

Ezzel nem csak kellemetlen pillanatokat, hanem bizony akár baleset- vagy életveszélyes szituációkat is elkerülhetünk. Hiszen még a legjobban megnevelt kutya is lehet kiszámíthatatlan valamilyen érdekes szag megérzésekor vagy ijesztő, hangos robaj esetén. A póráz nélkül elszaladt kutya pedig más kutyák és emberek számára zavaró lehet, valamint akár autó elé is rohanhatnak. 

A megfelelő használat szempontjából továbbá az íratlan szabályokra is ki kell térnünk, azaz a pórázon tartott kutya sétáltatásának a módjára. A legfontosabb, melyet szem előtt kell tartanunk, hogy más pórázon tartott kutyához kérdés és a gazdi engedélye nélkül nem engedhetjük oda kutyánkat. Ennek egyszerű oka, hogy ismeretlen kutyáról beszélve nem tudjuk, hogy az állat mennyire szocializált, félős, esetleg agresszív más kutyákkal szemben. Érthető tehát, hogy ebből is kellemetlen és akár sérülésekkel járó pillanatok adódhatnak. 

Kutyapiszok összegyűjtése

Bár sokat javult a helyzet az elmúlt években, de Budapest még mindig tele van kutyagumival. Szomorú, de a mai napig el kell mondani, hogy minden kutyatartónak fel kell szednie kiskedvence után a kutyapiszkot. Sajnos még mindig sok gazdinak nem sikerül, ami nagy hiba. 

Nem csak alapvető volna annak érdekében, hogy mások ne lépjenek bele, hanem bizony más kutyákra is veszélyes lehet. Azt ugyanis minden kutyatartónak tudnia kell, hogy a kutyapiszok más kutyákra akár fertőző is lehet – tehát ha másért nem, legalább a többi hozzánk hasonló kutyás kedvéért illene összeszedni. 

Az olyan nagyobb városokban pedig, mint Budapest még a szemetesek hiánya sem lehet probléma és oka ilyen viselkedésnek. Fontos továbbá megemlíteni, hogy ez szintén szabálysértésnek minősül az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében.

Ismerkedés kutyákkal és emberekkel

Ahogy azt már fent is említettük, kérdés nélkül nem engedheted oda kutyádat más kutyákhoz. Hasonló a helyzet a környezetünkben lévő emberekkel is. Ugyan kutyásként sokszor nem is gondoljuk át, sokan tartanak a kutyáktól, vagy egyszerűen nem szeretik őket. 

Erről mindenkinek meg lehet a maga véleménye, azonban tiszteletben kell tartanunk. Tehát nem megfelelő sétáltatási mód az, mely során kutyád más embereket szagolgat, nyalogat, esetleg rájuk ugrál. Különösen igaz ez kisgyerekek és idősek esetén, akikkel könnyen akár balesetveszélyes pillanatokat is okozhat nem jól megnevelt kedvenced. 

A más kutyákkal való ismerkedés szintén külön szót érdemel. Természetesen, kutyád szocializációja szempontjából fontos, hogy rendszeresen találkozzon más kutyákkal. Senki nem is kéri ennek ellenkezőjét, azonban legyünk tekintettel arra, hogy minden kutya máshogy reagál egy ismeretlen kutya közeledésére. Tehát minden esetben kérjünk a gazditól engedélyt, mielőtt odaengedjük kutyánkat.

Tudnivalók a kutyafuttatókról

A kutyákkal való ismerkedéshez kapcsolódóan fontos kitérni arra is, hogy a kutyafuttatókon mikre érdemes majd odafigyelned. Egyrészt, csak egészségesen engedd be kutyádat, nehogy valamilyen fertőzést továbbadjon vagy összeszedjen legyengült immunrendszere miatt. 

Másrészt, csak akkor vidd kutyádat futtatóra, ha nem rendelkezik komolyabb szocializációs problémával – szükség esetén használj szájkosarat. Végezetül, a futtatón a megszokott sétánál is jobban figyelj kutyádra, nehogy egy másik kutyával összeakadjon, esetleg félősebb kutyát feszélyezzen közeledése.

Felkészülés és megszoktatás

Ezt elsődlegesen kutyusod nyugalmának érdekében kell betartanod, hiszen a séta célja az ő boldogsága. Fontos, hogy a zajosabb és zsúfoltabb környezetre kutyádat külön meg kell szoktatnod. Mivel számukra a különböző ingerek sokkal erősebben hatnak, mint ránk, elsőre ijesztő és negatív élmény lehet. Érdemes tehát csendesebb helyeken kezdeni és eleinte rövidebb időszakokra vinni mozgalmasabb helyekre, hogy fokozatosan tudjon hozzászokni a város forgalmához és zajához.

A felkészülés alatt pedig azt kell végig gondolnod, hogy milyen útvonalat fogsz majd bejárni. Ne tervezz be olyan kitérőket – üzletekbe, pékségbe – ahová nem tudod bevinni, főleg abban az esetben, ha még nem megszokott helyszíneket sétáltok. Itt ugyanis nagyon szorongó élmény lesz számára, ha az üzlet előtt kint hagyod. Valamint a felkészülés része a megfelelő felszerelés összekészítése is, melyet alább találhatsz.

Szükséges felszerelés

A fentiek mellett érdemes tudni azt is, hogy miket kellene a napi sétához magaddal vinned. A lent felsoroltak nem csak a kellemetlen pillanatok elkerülését szolgálják, hanem bizony kutyád biztonságát és jó közérzetét is biztosítják majd.

Nyakörv, póráz- és szájkosár

A nyakörv és póráz lakott területen mindenhol kötelező. Erre talán nem is kell részleteibe menően kitérnünk. Fontos azonban tudni, hogy a szájkosár milyen esetekben kell vagy kellhet. Alapvetően egyedül tömegközlekedési eszközökön kötelező a kutyára szájkosarat adni – ez a többi utas védelme érdekében fontos. Enélkül le is szállíthatnak a járműről, sőt még meg is büntethetnek. 

Ha tehát tömegközlekedést is tervezel beiktatni a sétába, ajánlott lesz egyet beszerezned és kutyádat viseléséhez szoktatnod. Egyéb esetekben – azaz séta közben – természetesen nem kötelező a szájkosár viselete. 

Kiszámíthatatlan, félős és agresszív, illetve szocializációs tréning alatt álló kutyák esetében azonban jó ötlet lehet. Ha kutyusod keveredett már korábban más kutyákkal konfliktusba, esetleg a problémák miatt kiképzőhöz jársz vele, érdemes lehet a tréner véleményét kikérned. 

Oltási könyv

Szintén jogszabályi elvárás, hogy minden séta során nálad legyen kutyád oltási könyve. Ennek oka, hogy probléma esetén be kell tudnod mutatni, hogy kutyád veszettség ellen védve van. 

Amennyiben tehát a mindennapos séta nálatok sem marad el, érdemes lehet a pénztárcában tárolni az eb oltási könyvét.

Víz

Ez ugyan nem érvényes egész évben, azonban a nyár beköszöntével nem szabad elfelejteni a friss vizet. A budapesti nyári melegben mindig legyen nálad víz kutyádnak, hiszen egy hosszabb séta során hőgutát is kaphat.

Kutyapiszok zacskó

Tegyük élhetőbbé Budapestet, ne hagyjuk az utcán kutyánk végtermékét. Mindig legyen nálunk zacskó, mellyel fel tudjuk szedni a kutyagumit. 

Ebből választhatod a gyorsan lebomló verziót, mellyel még a környezetvédelemi szempontból is tehetsz valami jót.

Bár elsőre talán nem is gondolnánk, láthatjuk, hogy hosszú a jogszabályok, íratlan szabályok, valamint a szükséges felszerelések listája is. Ezek segítségével biztosíthatod kutyád biztonságát és felhőtlen sétáját, valamint tiszteletben tudod tartani a környezetedben lévők igényeit is. És ha jobban belegondolunk, a séta a kutyusoddal töltött közös időről kell, hogy szóljon, nem pedig a stresszes és kellemetlen pillanatokról.

Tovább az eredeti cikkre: Kutyasétáltatás Budapesten – etikett és egyéb tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?