Különleges ingatlan típusok

Különleges ingatlan típusok olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Amikor ingatlan vásárlásról van szó, a többség eladó házat, lakást, nyaralót,…

A teljes cikk itt olvasható:
Különleges ingatlan típusok

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Amikor ingatlan vásárlásról van szó, a többség eladó házat, lakást, nyaralót, vagy telket keres. Azonban van egy szűkebb réteg, akiknek különlegesebb elképzeléseik vannak. Van például olyan, hogy valaki nem is csak egyszerű lakhatásra keresi az adott ingatlant. Nézzünk pár ilyen speciális ingatlant.

Tanya

A tanya szűkebb értelemben egy településektől távolabb álló házat jelent, szélesebb értelemben pedig a hozzá tartozó gazdaságot jelenti a birtokkal, földdel és gazdasági épületekkel. Ha valaki kedvet kapott a gazdálkodáshoz, de ha nem csak a kertünkben, kisebb gazdasági területen vágnánk bele a munkának, érdemes az eladó tanya hirdetések között keresgélni.

A tanyák ma már nem olyanok, mint 50 évvel ezelőtt. Sok tanya korszerű szigeteléssel és napelem rendszerrel van fölszerelve. Ahol a fűtési rendszer még korszerűtlen, azoknál a tanyáknál érdemesebb egy hőszivattyús rendszerben gondolkozni, mint a sok tanyához oda sem vezethető gázfűtésben.

A tanyák ára a házakhoz hasonlóan nagyon változó. A legolcsóbb tanyát már 2,5 milliótól meg lehet kapni. A legdrágább tanya ára viszont megközelíti az egymilliárd forintot is.

Kastély, kúria

A kastélyok általában előkelő, jómódú személyek szabadon álló, palotaszerű székhelyei, főurak, földesurak fényűző, esetleg várszerű lakóhelyei birtokukon, uradalmuk családi és adminisztrációs székhelye. A kastélyokkal gyakran összetévesztik, de azoktól eltérnek a kúriák, amelyek kastélyszerű, de kisebb igényű lakóházak, főként a középnemesség lakhelyei voltak és nem uradalmak központjaként, sokkal inkább magánlakásként működtek. (forrás: wikipedia)

Az elhagyatott, felújításra szoruló kisebb kastélyoktól kezdve az impozáns rezidenciákig széles kínálatból válogathat, aki ma eladó kastélyt, vagy kúriát keres Magyarországon. Állapottól, kortól és hírességtől függően hatalmas eltérés van a kastélyok és kúriák árában.

A legolcsóbb kastélyért 32 millió forintot kérnek, a legdrágábbért jelen pillanatban 900 milliót, viszont már több milliárdért hirdetett kastélyok is többször is megfordultak már a megveszLAK.hu ingatlan kínálatában.

Garázs

A garázs nem egy tipikus különlegesség. A többség akkor keresgél az eladó garázsok között, amikor a lakáshoz alap esetben nem tartozik saját garázs és szeretné biztonságban tudni az autóját.

A garázs akár még befektetésnek is megfelelő lehet. Vannak olyanok is, akik azért vesznek garázst, hogy azt egy csinos összegért kiadják. Ahol kevés elérhető garázs van, ott ez egy jó ötlet lehet.

Garázs vásárlása befektetésnek akkor is szóba jöhet, ha valaki szeretné megőrizni a pénze értékét, de annyi pénze nincs, hogy egy lakást, vagy házat vegyen. Ilyenkor jöhetnek képbe a sokkal kevesebbe kerülő garázsok.

Erdő

Manapság különösen nagy értéket jelent az erdő, ezért ritkán, és sokszor borsós áron cserélnek gazdát az erdők. Sokan keresnek erdőt azért, hogy gazdálkodjanak, de befektetésnek sem utolsó. befektetési célú erdő vásárlásnál érdemes figyelembe venni, hogy egy erdőn sokkal nehezebb túladni.

Az eladó erdő hirdetéseknél érdemes különös tekintettel lenni arra, hogy az erdőnek lehetőleg egyetlen tulajdonosa legyen (ne legyen osztatlan közös tulajdonban). Az még esetleg elfogadható, ha a család több tagja is rendelkezik tulajdoni hányaddal az erdőben.

Az új Földtörvény bevezetése óta könnyen előfordulhat, hogy 8-9 hónap is eltelik, mire az erdő a birtokunkba kerülhet ezért érdemes időt szánni a keresésre és az egész folyamatra.

Tovább az eredeti cikkre: Különleges ingatlan típusok

Vélemény, hozzászólás?