Komoly problémák jöhetnek a HR szakmában, rengeteg toborzó mondhat fel

Komoly problémák jöhetnek a HR szakmában, rengeteg toborzó mondhat fel olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A fluktuáció jelenti az egyik legnagyobb problémát a HR vezetők számára,…

A teljes cikk itt olvasható:
Komoly problémák jöhetnek a HR szakmában, rengeteg toborzó mondhat fel

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A fluktuáció jelenti az egyik legnagyobb problémát a HR vezetők számára, derült ki a Trenkwalder és a DTC Solutions közös iparági kutatásából. A Recruiter Felmérés eredményei alapján az iparág vezetői számára a legnagyobb feladatot a munkatársak megtartása jelenti majd, ugyanis a megkérdezettek 36 százaléka a következő két éven belül a szakma elhagyására készül. A kutatás egy másik markáns megállapítása, hogy a toborzók 53 százaléka valamilyen mértékben elégedetlen a fizetésével.

A toborzási területen dolgozó több mint 400 megkérdezett válaszaiból kiderült, hogy már rövid távon, alig néhány év tapasztalat megszerzésével is jelentősen emelkednek a juttatások. A kezdők átlagosan 392 ezer forintos bruttó alapbérével szemben a három-négy éves tapasztalattal rendelkezők ennek az összegnek már közel másfélszeresével, 576 ezer forintos havi alapbérrel számolhatnak.

Kezdőként, illetve néhány éves tapasztalattal személyzeti szolgáltató cégeknél magasabb az alapbér, ugyanakkor 3-4 év, vagy annál több tapasztalat birtokában a vállalati oldalon dolgozók már akár több mint harmadával nagyobb alapjuttatással kalkulálhatnak, mint a tanácsadó cégekben foglalkoztatott toborzók. Ennek oka az, hogy a szolgáltatók jóval nagyobb arányban alkalmazzák a teljesítményhez kötött mozgóbért, amellyel együtt a tapasztaltabb kollégák átlagosan 10-15 százalékkal nagyobb bérrel számolhatnak, mint vállalati kollégáik.

Területi bontásban is jelentős eltérések mutatkoznak az alapbér tekintetében: míg Kelet-Magyarországon átlagosan havi 530 ezer forint, Nyugat-Magyarországon 592 ezer forintot, Budapesten és környékén pedig 646 ezer forint bruttóval számolhatnak a toborzással foglalkozó szakértők.

„A HR szakemberek több mint fele, 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamilyen szinten elégedetlen a jelenlegi fizetésével – mondta Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. – A megkérdezettek 36 százaléka jelezte, hogy két éven belül a toborzástól eltérő tevékenységet szeretne folytatni. A keleti országrészben dolgozó, az országos átlagtól 16 százalékkal elmaradó alapbérrel rendelkező toborzók körében kisebb mértékű a várható fluktuáció: a válaszadók 32 százaléka tervezi, hogy váltani fog. Ezek az adatok komoly kihívás elé állítják a HR szakma vezetőit, az egyik legfontosabb feladat, a munkatársak megtartása lesz a következő években”

A Komoly problémák jöhetnek a HR szakmában, rengeteg toborzó mondhat fel bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Komoly problémák jöhetnek a HR szakmában, rengeteg toborzó mondhat fel

Vélemény, hozzászólás?