Kolumbiai dokumentumfilmek és spanyol koncertek Budapesten

Kolumbiai dokumentumfilmek és spanyol koncertek Budapesten olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Pipo Romero zenéje az akusztikus gitár új világát képviseli Spanyolországban, a…

A teljes cikk itt olvasható:
Kolumbiai dokumentumfilmek és spanyol koncertek Budapesten

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Pipo Romero zenéje az akusztikus gitár új világát képviseli Spanyolországban, a különleges tehetségű muzsikus május 11-én a Mixátban koncertezik a Jazzfest Budapest keretében. A Magyar Zene Házában május 12-én Toledo zenéit ismerhetjük meg Ana Claide tolmácsolásában, május 21-én pedig a katalán újfolk-szintér kiemelkedő dalszerző-énekesnője, Sílvia Pérez Cruz ad koncertet. A Cervantes Intézetben kedd esténként, a rendezők jelenlétében, Magyarországon először látható kolumbiai dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Májusban is változatos programokkal fedezhetjük fel a spanyol nyelvű kultúrát Budapesten a Cervantes Intézet szervezésében. Május 3-tól keddenként három héten keresztül a legfrissebb kolumbiai dokumentumfilmek magyarországi premierje lesz látható az Intézetben. A paradicsom lovasai a Grammy-díjas Orlando “El Cholo” Valderrama dalai segítségével mutatja be El Llano tájait. A filmben az ismeretlen vidék természetének szépsége a zenén keresztül bontakozik ki. Vörös Eszter A Nagy ünnepség – Történetek Gabriel García Márquezről c. filmjében új szempontból tekint az író világára, beutazva azokat a helyeket, amelyek kapcsolódnak hozzá, olyan zenék kíséretében, amelyeket a szerző is szeretett. Manuel Contreras “Az élők és a holtak” című alkotásában a rendezőt követhetjük, amint féltestvére keresésére indul. A keresés során azonban nemcsak a családi kötelékeket kutatja fel, hanem bemutatja a kolumbiai mindennapokat is. 

Pipo Romero triójával május 11-én a Mixátban mutatja be legújabb, Ikigai című albumát. A gitárvirtuóz zenéje stílusok keveréke, amelyben a népzene, a flamenco és a klasszikus zene kelta és country színekkel ötvöződik, és alkot innovatív hangzású, egyedi dallamokat. Másnap a Magyar Zene Házában Ana Alcaide koncertezik, akinek dalai kedvenc városából, Toledóból inspirálódnak. A spanyol énekesnő nyckelharpán, egy gyönyörű és összetett középkori svéd hangszeren kíséri magát, miközben régi dalok adaptációit és saját szerzeményeit énekli. Első alkalommal lép fel Magyarországon Sílvia Pérez Cruz, május 21-én a Magyar Zene Házában. A katalán énekes-dalszerző klasszikus hangszeres alapjai (zongora és szaxofon) után jazzénekesi tanulmányokat is folytatott, de a zeneteória, az improvizáció, a flamenco-éneklés mind erősen a sajátja. Szerzeményeiről azt tartja, hogy mindegyiknek el kell tudnia mesélni egy történetet. Koncertjei így különleges utazások a zenei műfajok és a zenével elmesélt spanyol történetek világába. A klasszikus műfajok kedvelői pedig május 23-án a Nádor teremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem spanyol hallgatóinak műsorát hallgathatják meg.  

Aki szívesen megismerkedne a Budapesti Cervantes Intézet tevékenységével, május 8-án a Szabadság téren az Európa-nap keretében találkozhat az intézmény munkatársaival. 

További információ: https://budapest.cervantes.es/hu/default.shtm

Tovább az eredeti cikkre: Kolumbiai dokumentumfilmek és spanyol koncertek Budapesten

Vélemény, hozzászólás?