NEHEZEN NYÍLUNK MEG A VEZETŐINKNEK, HA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKRŐL VAN SZÓ 

NEHEZEN NYÍLUNK MEG A VEZETŐINKNEK, HA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKRŐL VAN SZÓ  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Hays legfrissebb globális felmérése szerint az emberek alig több mint…

A teljes cikk itt olvasható:
NEHEZEN NYÍLUNK MEG A VEZETŐINKNEK, HA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKRŐL VAN SZÓ 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A Hays legfrissebb globális felmérése szerint az emberek alig több mint fele tud őszintén beszélni a vezetőjével a saját mentális egészségéről. 
  • A Mentális Egészség Világnapja alkalmából a Hays több mint 26 800 szakembertől kérdezte meg: képesek-e nyíltan beszélni vezetőjükkel a mentális egészségükről. A válaszadók 51 százaléka válaszolta, hogy igen, míg 49 százalékuk nem lát erre lehetőséget.

A világnap idei témája: “A mentális egészség és jóllét mindenki számára globális prioritás”. A WHO által közétett “Munkahelyi mentális egészségre vonatkozó iránymutatások” kiadványából kiderül, hogy a munkaképes korú felnőttek kb. 15 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben (depresszió, szorongás, stb.). A becslések szerint ez évente 1 billió dollárba kerül a világgazdaságnak, ami elsősorban a termelékenység kieséséből adódik. A munkavállalók mentális egészségi állapotának romlása azonban felismerhető és szükséges intézkedésekkel megelőzhető.

Jelek, amik mentális egészségi problémákra utalhatnak

A pandémia kezdete óta sok szervezet vezette be a hibrid munkavégzési modellt, aminek hatására lecsökkent a személyes interakciók száma a munkavállalók és a felettesük között. A vezetőknek át kell gondolniuk, hogyan támogatják a munkatársaikat akkor is, amikor fizikailag nincsenek az irodában.

A mentális egészségi probléma ismertetőjelei különbözőek lehetnek és nem mindig egyértelműek. Főleg, ha valakit nem látunk rendszeresen. A leggyakoribb jelek közé tartozik a hangulat vagy a viselkedés megváltozása, ha az egyén eláll a munkájától, a motiváció hiánya, a koncentráció képesség csökkenése, valamint a fáradtság- vagy szorongásérzet.

Egy jó vezető barátságos és megközelíthető, de sokan csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg a problémáikat. Ha egy munkavállaló készen áll megnyílni, a legfontosabb, hogy meghallgassuk és támogassuk. 

A jó döntések pozitív hatásai 

Fontos, hogy a menedzserek megértsék, mit is tehetnek a pozíciójukban. Olyan pozitív hatású döntéseket hozhatnak, amelyek hozzájárulnak a csapatuk jó mentális egészségéhez. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a vezetők jó példát mutassanak az egészséges munka-magánélet egyensúlyáról. 

A jólét beemelése a vezetői értékrendbe

Az üzleti vezetők feladata, hogy gondoskodjanak az alkalmazottiakról és arról, hogy csapatuk mentális egészsége ne romoljon. A Hays egy másik, múlt havi felmérésében 17 000 válaszadó közül mindössze csak 28 százaléka értékelte úgy, hogy a munkahelyük támogatja a munkavállalói jólétet. 41 százalékuk nem értett ezzel egyet. 

Vezetőként fontos hangsúlyt fektetni a kölcsönös kommunikációra. A munkavállalókkal rendszeresen szervezett személyes megbeszélések lehetőséget adnak a munka során felmerülő problémák megbeszélésére. A csapatgyűlések pedig elősegítik a kötetlen beszélgetések kibontakozását, ami még inkább hozzájárul az egészséges munkakörnyezetet megteremtéséhez.

hays.hu

Tovább az eredeti cikkre: NEHEZEN NYÍLUNK MEG A VEZETŐINKNEK, HA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKRŐL VAN SZÓ 

Vélemény, hozzászólás?