Kínából hazatérve tart premiert a Magyar Állami Népi Együttes

Kínából hazatérve tart premiert a Magyar Állami Népi Együttes olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Magyar Állami Népi Együttes szeptember 23-án a Hagyományok Házában mutatja…

A teljes cikk itt olvasható:
Kínából hazatérve tart premiert a Magyar Állami Népi Együttes

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Magyar Állami Népi Együttes szeptember 23-án a Hagyományok Házában mutatja be legújabb műsorát, Nagyvárosi Vándorok címmel. A MÁNE zenekarát – hazánkban szinte utolsóként – olyan kiváló cigány muzsikusok is alkotják, akik képesek a városi cigányzene nagy múltú hagyományait még interpretálni, itt a XXI. század elején. A tánckoncert helyszíne egy szimbolikus tér: koncertterem, étterem, bár, falusi kocsma stb. Az előadás zenei szövetében a népzene mellett helyet kap a hagyományos városi cigányzene, a magyar nóta és a csárdás, valamint a jazz és az etnikus cigány világzene is. Felmutatva mindazt a zenei virtuozitást és repertoárgazdagságot, mely a magyar cigánymuzsikusok unikális jellemzője. A nagy ívű zenei tablót táncjelenetek teszik még változatosabbá, színesebbé.

A „Nagyvárosi Vándorok” egy olyan színházi élményt nyújtó zenekari koncert, amelyben a zene, tánc és a vizuális elemek egyedülálló összhangja magával ragadó és különleges utazásra invitálja a közönséget múlt és jelen között. Az előadás helyszíne egy szimbolikus tér, amely a zenével együtt folyamatosan változik. A közönség egyszerre érezheti magát hazánk nagyvárosaiban, egy vidéki étteremben, erdélyi faluban, balkáni táncmulatságon vagy akár egy amerikai jazz klubban. A műsor középpontjában Radics Ferenc prímás és zenekara áll, akik hihetetlen virtuozitással szólaltatják meg hangszereiket, és képesek a városi cigányzene nagy múltú hagyományait még interpretálni, itt a XXI. század elején. 

A zene mellett a tánc is fontos szerepet kap a műsorban: a táncjelenetek színpompás kavalkádja a hagyomány és az innováció összefonódását mutatja be. A nagy ívű zenei tablót a Magyar Állami Népi Együttes táncosai hagyományos és modern táncelemekkel, változatos és sokszínű koreográfiákkal teszik még izgalmasabbá. A magyar néptánc vibráló ritmusai és a kirobbanó energiájú cigányzene összefonódása által a produkció egyfajta kulturális barangolás a városi pezsgés, és a hagyományos vidéki élet között. A tánckoncert folyamán a néző a nagyvárosi vándorok útjának részese lesz, melyet humoros és mély érzelmi pillanatok váltakozása szakít meg, de az út végén feledhetetlen élménnyel, és mosollyal gazdagodva térhet haza.

A Magyar Állami Népi Együttes a bemutató előtt Kínába utazik, hogy a Dream Langfang Carnivalon képviselje hazánkat. Az eseményt a langfangi Silk Road International Arts Centerben rendezik meg. Az utazást hónapokig tartó lázas felkészülés előzte meg, hiszen a 2008-as Naplegenda turné óta ez az első alkalom arra, hogy az együttes ismét megfordul az országban. A MÁNE a fesztivál színpadán két alkalommal, szeptember 17-én és 19-én adja elő Magyar Rapszódia című produkcióját. 

Nagyvárosi Vándorok

(szeptember 23. és 29., 19:00 – Hagyományok Háza

Zenei rendező és szerkesztő: Radics Ferenc

Zeneszerző: Farkas Gyula, Kovács Andor, Nino Rota, Radics Ferenc

Jelmez: Winklerné Petri-Kiss Borbála

Látvány és díszlet: Papp Kornél

Fény: Gimpel Ákos 

Hang utómunka: Konorót János

 

Koreográfus asszisztens: Ágfalvi György

Koreográfus: Borbély Beatrix, Farkas Máté

Rendezőasszisztens: Borbély Beatrix

 

Rendező-koreográfus: Farkas Máté 

 

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Vendégként közreműködik:    Okos Gergely, Seres Vilmos

hangfelvételről: Kovács Károly, Brassói-Jőrös Andrea, Kovács Csilla, Bubnó Márk, Oláh Marcel

Szólót énekel: Kubinyi Júlia / Pál Eszter, Hetényi Milán

 

Zenei vezető: Nyitrai Tamás

Zenekarvezető: Radics Ferenc 

Tánckarvezető: Ágfalvi György

Tánckari asszisztens: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, 

ifj. Zsuráfszky Zoltán 

 

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

További információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/nagyvarosi-vandorok/20230929-1900

Tovább az eredeti cikkre: Kínából hazatérve tart premiert a Magyar Állami Népi Együttes

Vélemény, hozzászólás?