Kihirdette bicentenáriumi drámapályázatának győztesét a Miskolci Nemzeti Színház

Kihirdette bicentenáriumi drámapályázatának győztesét a Miskolci Nemzeti Színház olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Másfél évvel ezelÅ‘tt hirdette meg a Miskolci Nemzeti Színház a Miskolc…

A teljes cikk itt olvasható:
Kihirdette bicentenáriumi drámapályázatának győztesét a Miskolci Nemzeti Színház

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Másfél évvel ezelőtt hirdette meg a Miskolci Nemzeti Színház a Miskolc 200 elnevezésű drámapályázatot a teátrum bicentenáriuma alkalmából. Az eredményhirdetésre augusztus 30-án került sor.

A Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumi drámapályázatára a 2022. március 31-i leadási határidőig kereken 200 pályamunka érkezett be. – Hálásan köszönjük a megtisztelő bizalmat. 

A beküldött művek szerzői között nagyszámban találunk elismert írókat, színészeket és más színházi embereket, valamint a szakma számára eleddig ismeretlen alkotókat. Sok izgalmas darabot olvashattunk, nagy műfaji változatosságban – nyilatkozta Béres Attila a pályázat kihirdetése során.

A színház vezetése műfaji és tematikus megkötés nélkül, belföldről és a határon túlról várta mindazokat az eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban vagy valamely digitális platformon, amelyet nem mutattak be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon és előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik.

Az előzsűri (Enyedi Éva, Perczel Enikő, és Lőrinczy Attila dramaturgok) tizenkét, a fődíjra érdemesnek tartott színpadi művet választott ki. Ezek értékelését a művészeti tanács (Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor főrendező, valamint Keszég László és Szőcs Artur rendezők) és Lőrinczy Attila folytatta, akik végül kiválasztották a nyertes pályaművet.

A zsűri végül két színdarabot is érdemesnek talált az első helyre, így úgy döntöttek, hogy megosztják a díjat: Komán Attila Kornél című művére esett az egyik választás, Zemlényi Attila és Kabai Lóránt műve, a Vasgyári eklógák lett a pályázat másik nyertese.

Mindkét darab először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában.

Tovább az eredeti cikkre: Kihirdette bicentenáriumi drámapályázatának győztesét a Miskolci Nemzeti Színház

Vélemény, hozzászólás?